Çay nasıl demlenir

Tavşanın kan bağışladığı renkte, akasya ağacının açtığı çiçeklerinin kokusunun altında yeni ıslanmış toprak kokusunu bir arada yaşatan, yudumlarken en sevdiklerinizin aklınıza geldiği, dünyanın en iyi tasarımcısının kırmızılıklar yanında tasarladığı motifli çay tabağını anımsatan, karıştırırken herkesin duymasını istediğiniz çelik çay kaşığı sesinin bütünleştiği çay nasıl demlenir maddeler halinde sizler anlatacağım.

1. En temiz, en lezzetli su

Çay demlerken en önemli faktörlerden biri kullandığınız sudur. Çaydanlığı kireç tabakasına bulayan çeşme suyunu unutun. Gidin bakkalınıza en kaliteli su markasını sorun. Ben Buzdağı ile Abant su arasında gider gelirim.

2. Çaydanlık seçimi

Alüminyum çaydanlık tercih ederim ama sağlık açısından porselen çaydanlıklar daha çok rehavet görüyor bu aralar. Bu yazımı okuduysan alüminyum ve rehavet kelimelerinin doğru yazılışlarını da öğrenmiş oldun.

3. Aşk

Kaynayacak olan suya sevgini eklemen lazım. Yani ocak üstüne koyduğun çayın suyu kaynama noktasına (100 ° = 373,15 Kelvin) ulaşana kadar bekleyeceksin başında. Kaynar kaynamaz ise dikkatli bir şekilde o suyu demliğe dökeceksin.

4. Çay seçimi

Benim çay markam Kara Ali. Babamın Ofçay Filiz. Abimin Galip, Reis’in English Breakfast, büyüdüğüm yerdeki çay ocağının ise Tiryaki + Kaçak + Filiz + Tamdem.

Çay markasının seçimi oldukça önemli. Deneyimleyerek kendi çay markanızı bulabilirsiniz.

5. Demleme şekli

3 farklı demleme şekli vardır. Onları da maddeler halinde yazayım. Sabah acı çay içmek istemeyenler 2. madde, öğlen çayın acısını almak isteyenler 1. madde, çay yanında simit (gevrek) + peynir yemek isteyenler 3. maddeyi tercih edebilirler.

  1. Kaynar suyun üzerine çay dökülür.
  2. Yıkanmış çayın üzerine çay dökülür.
  3. Demlik içine konulmuş çayın üzerine kaynar su 10 santimetre yukarıdan dökülür.

6. Süre

Ne olursa olsun minimum bekleme süresi 18 dakika olmalıdır. 20 dakikayı da aşmamalıdır. Bir çay demlendikten sonra da maksimum 45 dakika (demlenme süresi dahil) ocak üzerinde kalmalıdır.

7. Semaver

Yukarıdaki 6 maddeyi uygularsınız. Her birini tek tek denersiniz. Ama odun ateşi üstünde, dağlık bir alanda, semaver içerisinde yapılan çayın tadına kesinlikle ulaşamazsınız.

8. Uyan… Ben ateş, sen su…

Ben bir semarverdim. Odunlar yaktıkça karardım. Yanmak bu mu derken senin ateşinin çıtırdayan sesleri kulağımda ezgi oldu. Tüm közler söndü ama kulağıma fısıldaman hala aklımda.

Uyan… Ben ateş, sen su…

İlgili Yazılar

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (200 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılanlar

Rakkaani rakastan sinua

Yorucu bir hafta. Uykuya özlem. Üç seçenek. Masa başında kafanın yaslandığı kol, salondaki kanepe, o. Beyin kol, mantık kanepe, kalp...

Madeni paralar hangi metalden üretilir

Madeni (bozuk) paralar hangi metalden üretiliyor, alaşımında hangi elementler var hiç merak ettiniz mi? Gerçi bu yazıma gelmezdiniz merak etmeseniz....

Akıllı telefon işlemcileri

Akıllı telefonlarda kullanılan işlemciler neler, hangi firma tarafından üretiliyorlar ve günümüzde en iyi işlemci modeli nedir diye merak ediyorsanız eğer...

Canlıların duyduğu frekans aralıkları

İnsanların üretebildikleri ses frekansı 85 - 1000 Hz arasıdır. Yine insanların duyma frekansları ise 20 - 20000 Hz arası. Kadınların...

Çay nasıl demlenir

Tavşanın kan bağışladığı renkte, akasya ağacının açtığı çiçeklerinin kokusunun altında yeni ıslanmış toprak kokusunu bir arada yaşatan, yudumlarken en sevdiklerinizin...

Kanser tarama testi: EZra

Doğarız. Emeklemeye başlarız. Ardından bize kucak açan anne ya da babaya doğru ilk adımlarımızı atmaya başlarız. Zamanla o adımlar hızlanır....

Kime, neye aşıksın ?

Henüz 12-14 yaşlarındayım. Murat Abi'nin konserinin olduğunu duydum. O zamanlarda lisedeki güzel bir insana sırılsıklam aşığım. Ya da öyle olduğunu...

Türkiye’nin En İyi Gazozu: Niğde Gazozu

Türkiye'nin en iyi gazozu benim için Niğde Gazozu'dur. Makaleme devam etmeden önce aşağıdaki mükemmel tasarıma imza atan İrem'e selam olsun....