Çay nasıl demlenir

Tavşanın kan bağışladığı renkte, akasya ağacının açtığı çiçeklerinin kokusunun altında yeni ıslanmış toprak kokusunu bir arada yaşatan, yudumlarken en sevdiklerinizin aklınıza geldiği, dünyanın en iyi tasarımcısının kırmızılıklar yanında tasarladığı motifli çay tabağını anımsatan, karıştırırken herkesin duymasını istediğiniz çelik çay kaşığı sesinin bütünleştiği çay nasıl demlenir maddeler halinde sizler anlatacağım.

1. En temiz, en lezzetli su

Çay demlerken en önemli faktörlerden biri kullandığınız sudur. Çaydanlığı kireç tabakasına bulayan çeşme suyunu unutun. Gidin bakkalınıza en kaliteli su markasını sorun. Ben Buzdağı ile Abant su arasında gider gelirim.

2. Çaydanlık seçimi

Alüminyum çaydanlık tercih ederim ama sağlık açısından porselen çaydanlıklar daha çok rehavet görüyor bu aralar. Bu yazımı okuduysan alüminyum ve rehavet kelimelerinin doğru yazılışlarını da öğrenmiş oldun.

3. Aşk

Kaynayacak olan suya sevgini eklemen lazım. Yani ocak üstüne koyduğun çayın suyu kaynama noktasına (100 ° = 373,15 Kelvin) ulaşana kadar bekleyeceksin başında. Kaynar kaynamaz ise dikkatli bir şekilde o suyu demliğe dökeceksin.

4. Çay seçimi

Benim çay markam Kara Ali. Babamın Ofçay Filiz. Abimin Galip, Reis’in English Breakfast, büyüdüğüm yerdeki çay ocağının ise Tiryaki + Kaçak + Filiz + Tamdem.

Çay markasının seçimi oldukça önemli. Deneyimleyerek kendi çay markanızı bulabilirsiniz.

5. Demleme şekli

3 farklı demleme şekli vardır. Onları da maddeler halinde yazayım. Sabah acı çay içmek istemeyenler 2. madde, öğlen çayın acısını almak isteyenler 1. madde, çay yanında simit (gevrek) + peynir yemek isteyenler 3. maddeyi tercih edebilirler.

  1. Kaynar suyun üzerine çay dökülür.
  2. Yıkanmış çayın üzerine çay dökülür.
  3. Demlik içine konulmuş çayın üzerine kaynar su 10 santimetre yukarıdan dökülür.

6. Süre

Ne olursa olsun minimum bekleme süresi 18 dakika olmalıdır. 20 dakikayı da aşmamalıdır. Bir çay demlendikten sonra da maksimum 45 dakika (demlenme süresi dahil) ocak üzerinde kalmalıdır.

7. Semaver

Yukarıdaki 6 maddeyi uygularsınız. Her birini tek tek denersiniz. Ama odun ateşi üstünde, dağlık bir alanda, semaver içerisinde yapılan çayın tadına kesinlikle ulaşamazsınız.

8. Uyan… Ben ateş, sen su…

Ben bir semarverdim. Odunlar yaktıkça karardım. Yanmak bu mu derken senin ateşinin çıtırdayan sesleri kulağımda ezgi oldu. Tüm közler söndü ama kulağıma fısıldaman hala aklımda.

Uyan… Ben ateş, sen su…

İlgili Yazılar


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılanlar

El freni nasıl çekilir?

El freni nasıl çekilir? El freni nasıl çekilir bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Videolu anlatım Hemen...

Araba benzinli mi, dizel mi nasıl anlaşılır?

Araba benzinli mi, dizel mi nasıl anlaşılır? Araba benzinli mi, dizel mi nasıl anlaşılır bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir...

Arabanın silecek suyu nereye konur?

Arabanın silecek suyu nereye konur? Arabanın silecek suyu nereye konur bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Videolu...

Lastik hava basıncı fazla olursa ne olur?

Lastik hava basıncı fazla olursa ne olur? Lastik hava basıncı fazla olursa ne olur bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir...

Lastik hava basıncı kaç olmalı?

Lastik hava basıncı kaç olmalı? Lastik hava basıncı kaç olmalı bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Videolu...

Lastiğe hava nasıl basılır?

Lastiğe hava nasıl basılır? Lastiğe hava nasıl basılır bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Videolu anlatım Hemen...

Doğru ayna ayarı nasıl olmalı?

Doğru ayna ayarı nasıl olmalı? Doğru ayna ayarı nasıl olmalıdır bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Videolu...

UZEM

Ulusal zehir danışma merkezi Ulusal zehir danışma merkezi'nin kısaltması UZEM'dir. UZEM UZEM yani ulusal zehir danışma merkezi destek hattının numarası...