Türkiye’nin en büyük şikayet platformu olan sikayetvar.com’a çok büyük bir rakip geliyor. Tabii ben öyle düşünüyorum diyebilirim. Başlığı okuyunca hepiniz hangi proje ya da hangi alan adı diye merakla makalemi okumaya devam ediyor olabilirsiniz. Ama bu rakip yeni değil ve altyapısını uzun zamandır ülkemizde oturtmaya çalışan bir dünya devi.
İçerik
Google…
Evet, sikayetvar.com’da gelen o rakip Google. Her geçen gün Google yorumları kullanan kullanıcı ve Google My Business hesabı açan firma sayısı artıyor. Bir firmayı Google’da aradığınız zaman hemen sağ tarafta firma bilgileri ve hakkında yazılmış yıldızlı yorumlar çıkıyor.
Herhangi bir firmadan hizmet aldıktan sonra, Google haritalarda bu firma listeleniyor ise, yorum yazmanız mümkün oluyor. Hatta firmaya yeni görseller ekleyebiliyor, düzenlemeler yapabiliyor ve yetkililer onayladıkları taktirde bilgilerini değiştirebiliyorsunuz.
Google’a firma nasıl eklenir hakkında bundan 2 sene önce bir makale yazmıştım. İlgili makalemi okuyabilmek için bakınız.
Google yorumları her geçen gün artıyor
Google, Google haritalarda firmalara yazılan yorumlara oldukça fazla önem vermeye başladı. Bunun için Türkiye’de yerel rehberler oluşturmaya başladı. Bende dahil olmak üzere şu anda yüz binlerce yerel rehber var. Bu arada seviye 4. Her geçen gün yerel rehber ve yorum yazan kullanıcı sayısının artması üzerine başta SEO uzmanları ve firma sahipleri bu alanlara oldukça fazla önem vermeye başlıyor. Çünkü firmanıza bir müşteri gelmeden önce öncelikle ilgili firma hakkında yazılan yorumlara bakıyor.
Google yorumlarının ise bir çok açığı bulunmakta. En basitinden 1 kişi kendi firması için birden fazla yorum yazabiliyor. Yapması gereke şey farklı gmail hesapları alması ve ilgili hesaplara sadece farklı konumlardan girmesi. Belki milyonlarca gerçek yorum bulunmakta ama onların yanı sıra sahte yorumlarda yerini almaya başlıyor. Google bu anlamda bir çok filtreleme yapıyor ancak burası Türkiye. Nafile.
Google yorumlarının SEO’ya etkisi
Açık açık söyleyebilirim ki Google’da firmanız adına yazılan yorumlar sıralamanızı olumlu veya olumsuz yönde etkiliyor. 100 tane olumlu 2 tane olumsuz yorumu olan bir firma ile 20 tane olumlu 50 tane olumsuz yorum yazılmış olan firmaya sağlanan katkı oldukça farklı oluyor.
Google sikayetvar.com’a rakip oluyor
Şimdi neden bu başlığı attığımı anlatmanın tam vakti. Google yeterli kadar veriyi topladı. Hemen hemen her firmaya Google haritalardan ulaşmak mümkün. İnsanlar artık nasıl yorum yazıldığını öğrenmiş durumda. Firmalar bu yorumları oldukça fazla önemsiyor. Çünkü firma ismi yazıldığında ilk başta görselli, haritalı, firma bilgilerinin ve yorumlarının olduğu kocaman bir alan çıkıyor. Olumlu veya olumsuz yorumlar direk olarak satışları etkiliyor.
Eskiden ilk bakılan yer sikayetvar.com iken şimdi yerini Google haritalarda yazılan yorumlar alıyor. Demedi demeyin. Google sikayetvar.com’a rakip oluyor. Peki nasıl olacak kendi tahminlerim ile anlatmaya çalışayım.
- Google’da bir firmaya yorum yazabilmek için telefon numaranızı, TC kimlik numaranızı ve benzeri bilgileriniz şart olacak.
- Google My Business hesabında bu bilgilere ulaşmak ücretli olacak.
- Bugüne kadar yazılmış sahte yorumlar, bilgilerini doğrulamadığı için silinecek.
- Firmaya gitmeden uzaktan yazılan yorumların filtrelemesi oldukça fazla olacak.
- Firmalara yazılan yorumlar arama motorlarındaki sıralamaları daha çok etkileyecek.
Yabancı bir firmanın bu sektördeki pastdan pay almasına kesinlikle istemeyenler arasındayım ama görünen köy klavuz istemez.
Bu makaleyi neden yazdım
Yaklaşık 1 ay önce sektörümün önde gelenlerinden bir kişi ile kısa bir sohbetim oldu. Kendisine hayalimdeki projeyi anlattım. Kesinlikle tutar dedi. 500.000 TL yatırımla dev bir marka haline gelebiliriz. Ancak Google buna bir süre sonra izin vermeyecektir. Türkiye’de uygulanan ve tutan projeleri önünü kesmeyi çok sevdiğinden bahsetti. Örnek olarak da Google Alışveriş’i çıkardıktan sonra ürün listeleme sitelerine neler olduğunu ve neler yaptığını. Hak verdim ve o proje rafa kaldırıldı.
Yukarıdaki görüşmeden yaklaşık 10 gün sonra da sektörümün gizli kahramanlarımdan bir yakınım ile sohbet etme imkanım oldu Google Haritalar ile ilgili. Söylediği şey; ya ücretli olsun ya da tamamen kaldırılsındı.
Bakalım zaman gösterecek. Google Türkiye’de çığır açan sikayetvar.com’a rakip olabilecek mi. Makaleyi yazarken de düşünmedi değilim. Acaba gerçekten de şu anki en büyük rakip olabilir mi ?
Son olarak söylemeden edemeyeceğim. sikayetvar.com’un yeni tasarımı mükemmel olmuş.
içerik güzel ama örnek yanlış, seo hizmetleri google haritalarda pin olarak gösterilmez, kurallara aykırıdır. mesela seohocası diye bi site vardı. basit bir eğitim açmış udemyde, ücretsiz. google konumu açmayı anlatıyordu. ama kendisi de yanlış yapmış ve konumunu kurallara aykırı olarak haritaya eklemiş. böyle durumlarda tek şikayetle 1 iş gününde haritadan kaldırılır.
rakip firmalar birbirlerine çirkin yorumlar yazdırdığı için Google Yorum sistemi her konum için doğru adres değil. Aynı zamanda konumun kendisine yaptırdığı güzel yorumlar da ayrı bir konu. GDPR nedeniyle yorum silmek de bir hayli zor oluyor.
Dikkat çekici başlık beni buraya getirdi 🙂 Bu açıdan düşünürsek sikayetvar’a bir sürü rakip var; Facebook sayfaları, Twitter mention’ları, Youtube videoları… şeklinde gider ve sonucu bence en iyi şikayet etme platformu sosyal medya’dır. Ellerine sağlık bu arada, bu yorumu yazmama ve bu düşünceyi tekrar hatırlamama vesile olduğun için 🙂
Merhaba Roman Bey;
Haklısınız ama Google dışında hiç bir mecrada daha fazla kullanıcıya ulaşmak mümkün değil. Bir firma hakkında şikayetleri ya da o firma hakkında bilgileri öğrenmek istediğinizde hemen Google’a adını yazıyorsunuz. Yani ülkemizde öyle. Şu anda %96 civarında bir kullanım oranı mevcut hatta daha fazladır. Ve dikkat ederseniz Google sonuçlarında karşımıza öyle bir çıkartıyor ki haritaları ve yorumları. O yorumları bilmeyen biri olsa dahi merak edip okuyor. Bu arada ben teşekkür ederim makaleme yorumun ile katkıda bulunduğun için:)
Selamlar