Meteoroloji Mühendisliği

2007 – 2014 yılların arasında okuduğum ve şu anda lisans diplomam elimde olan bölümdür Meteoroloji Mühendisliği. İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Fakültesi içerisinde, uzay mühendisliği ve uçak mühendisliğinin yanında üçüncü bölüm olarak yer almaktadır. %30 ve %100 İngilizce olmak üzere iki ayrı öğrenci alımı bulunmaktadır.

Meteoroloji Mühendisliği bölümü, iş olanakları açısından diğer mesleklere göre bir adım öndedir. Mezun sayısının az olması ile birlikte, devlet içerisinde çalışma imkanlarının ve açığının çok olması sebebi ile son yıllarda bu bölümün tercih edilme sebepleri ve puanları artmış durumdadır.

Meteoroloji Mühendisliği Çalışma Alanları

Meteoroloji Mühendisliği’ni klasik bir tanımla anlatmak gerekirse; atmosfer olayları ve meydana gelen bu atmosfer olaylarının yeryüzünde meydana getireceği sonuçlar ile ilgili araştırmalar yapan ve sonuçlar çıkaran bir bölümdür. Türkiye’nin yüzlerce bölgesinde basınç, sıcaklık, nem, yağış ve diğer meteorolojik değerlerin ölçümleri yapılarak hava olayları ve hava tahminlere ortaya çıkartılmaktadır. Bir meteoroloji mühendisinin tahmin yapabilmesi ve hava olayları hakkında bilgi aktarabilmesi için meteorolojik veriler ve sahip olduğu tecrübeleri bir arada kullanması gerekmektedir. Meteoroloji mühendislerinin ilgilendiği alanlar, özetle aşağıdaki gibi verilebilir.

✔ Akustik Uzaktan Algılama
✔ Asit Yağmurları
✔ Askeri Meteoroloji
✔ Atmosferik Radyasyon
✔ Atmosferik Sınır Tabaka
✔ Bulut ve Yağış Fiziği
✔ Dağ Meteorolojisi
✔ Denizcilik ve Uçuş Meteorolojisi
✔ Fırtına ve Çığ Uyarıları
✔ Güneş ve Rüzgar Enerjisi
✔ Güneş ve Dünya Atmosferi İlişkileri
✔ Haberleşme Meteorolojisi
✔ Hidroloji ve Su Meteorolojisi
✔ İklimsel Modelleme ve İklim Değişimi
✔ Mimari ve Şehircilik Meteorolojisi
✔ Sayısal Hava Analizi ve Tahmini
✔ Su Kaynaklarının Geliştirilmesi ve İşletilmesi
✔ Şehir ve Bölgesel Hava Kirliliği
✔ Tarım ve Orman Meteorolojisi
✔ Uydu Meteorolojisi ve Uzaktan Algılama
✔ Uzay Meteorolojisi
✔ Yukarı Atmosfer Fiziği

Meteoroloji Mühendisi Gözünden Meteoroloji Mühendisliği

2007 yılında İTÜ Meteoroloji Mühendisliği bölümünü kazandım. 1 milyon üzerinde öğrenci arkadaş arasından 34.413 olmuştum. 34 bin kesinde diğer alanı tam olarak hatırlamıyorum aslında. Makine Mühendisliği isterken, eğitim aldığım dershanede bulunan bir eğitmenin tavsiyesi ile (Eshişehir’li Kadir Hoca) bu bölümü 3. sıralarda yazdım. Sonuçlar açıklandığında Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nü kazandığımı öğrendim. Bu bölüm hakkında hava tahminini sunan spikerlerin dışında hiç bir bilgim yoktu. Ama İstanbul olması ve hocamın bana söylediği sözler ile hevesli bir şekilde Manisa’nın Alaşehir ilçesinden bu bölüme geldim.

Hazırlık Çilem

Hazırlık sınıfı okuyacağımı eve İTÜ’den gelen mektup ile öğrendim. Zaten lisede 1 sene İngilizce çilesini çekmiştim, üniversite de yine aynı çileyi çekecektim. Bir taraftan da İngilizce’nin uluslar arası geçerliliği olan ve kesinlikle öğrenilmesi gereken bir dil olduğunu çok iyi biliyordum. İTÜ’nün yaptığı sınavı kaçırdım ve ancak kur belirleme sınavlarına girebildim. C kuru ile İTÜ eğitim öğretim hayatıma Maçka Yabancı Dil binasında başladım. Verilen eğitimin kalitesi ve Proficiency sınavını geçtikten sonra iyi ki hazırlık eğitimi almışım diyenler arasındayım. Ancak 1 sene daha hazırlık okumak ve sadece İngilizce eğitim almak beni oldukça sıkan ve yeter artık dediğim yılım olarak tanımlayabilirim. Şimdi bu dilimin nasıl olduğunu sorarsanız eğer mükemmel cevabını sizlere verebilirim. Yurt dışında kalacağım 1 senelik süre ile ana dilim gibi konuşabilirim ki İTÜ yurt dışına en çok öğrenci gönderen üniversitelerden birisi. Kesin ERASMUS ile sizlerde yurt dışına kolaylıkla çıkabilirsiniz.

İstanbul’da Kalma Sürecim

İlk geldiğimde beni en çok üzen konu kalacak yer bulamamam olmuştu. İstanbul’a geldiğimde beni ilk karşılayanların kim olduğunu ve nasıl bir evde kalmamı istediklerini tahmin edebiliyorsunuz. O zaman bir furya olan evlerin havasını bizlerde arkadaşlarımız aracılığı ile solumuştuk. Yurt başvurularım ise sonuçsuz kalmış ve devlet yurtlarında 1000’in üzerinde yedek sıradaydım. Her ikisininde kalmamı istemeyen ve Beylikdüzü’nde oturan ablam beni yanına almıştı. Bur makale ile ablama ve enişteme sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Uzun bir ara Beylikdüzü Taksim otobüsleri ile eğitim hayatımı devam ettirmeye çalıştım. Birinci dönemin sonuna doğru ise okuduğum hazırlık sınıfının tam karşısında olan Abdi İpekçi Yurdu’nda (bilinen adı ile Abdi İpekçi Palace) kalmaya devam ettim. Düşünsenize yaklaşık bir 5 ay sonra sıra bana gelmişti. Yurdun eğitim aldığım yere yakın olması ve İngilizce yanında yurt arkadaşlığının o güzel günlerine sahip olmam hazırlık sınıfını zorda olsa geçmeme yardımcı olmuştur.

Meteoroloji Mühendisliği Bölümünde İlk Yıllarım

Maçka tamamladığım İngilizce eğitiminin ardından sıra Maslak’ta bulunan fakültemde okumaya gelmişti. Ben büyük hevesler ile bu bölüme hazırlanmış ve neredeyse Meteoroloji Mühendisliği ile ilgili bütün terimleri ezbere bilmekteydim. Ama karşılaştığım şeyi size anlatayım. Hayatımın en zorlu ikinci yılını matematik, fizik, kimya, lineer ve benzeri bölümüm ile alakalı olamayan derslerle geçirdim. Tamam ilerleyen zamanlarda ara sırada işime yarayan derslerdi ama oldukça gereksizler idi. Çan denilen sistem sayesinde birinci sınıfta aldığım bütün dersleri başarı ile tamamladım. İlk sene aldığım meteoroloji ile tek ders Meteoroloji Mühendisliğine Giriş dersi olarak hatırlıyorum. Onu da AA ile geçmiştim. Diğer derslerin ortalaması ise CC – BB arasındaydı.

Meteoroloji Mühendisliği Dersleri

İkinci seneden itibaren Meteoroloji Mühendisliği derslerini almaya başladım. İlk başlarda kolay derslerdi ama zamanla zorlaşmaya başlamıştı. Özellikle dinamik meteoroloji dersinde formüller arasından adımı soy adımı çıkarttığım günleri bilirim. İkinci sınıfta yazılım işlerine girmemden dolayı ve derslerin zorlaşmasından ötürü bölümümden uzaklaşmaya başladım. Seviyordum ki hala seviyorum ama anladım ki daha çok sevdiğim ikinci bir meslek elimde olabilirdi. O mesleğin ana hatlarını anlatmak gerekirse şu anda Google’a Meteoroloji Mühendisliği ile ilgili bir aratma yaptığınızda bu sayfanın içerisine girmeni. SEO Uzmanı bir diğer adı ile arama motoru optimizasyonu uzmanı.

Meteoroloji Mühendisliği Bölümünü Nasıl Bitirdim

Diğer işime verdiğim yoğunluktan dolayı iki sene geç de olsa bölümümü bitirmeyi başardım. Evi İstanbul’da olan, aşık olmayan ve maddi durumu yerinde olanlar için 3 senede dahi bitirilebilecek bir bölümdür diyebilirim. Ama ben onlara tam olarak sahip olamadığım ve çalışmakta olduğum için o üç seneyi 6 seneye çıkardım. Çalışma hayatımdan sıyrıldığım bir dönem 32 kredi alıp verdiğimi de buradan bilmenizi isterim. Toplamda 152 kredi olan bir bölümde sadece 1 dönemde 32 kredi vermek çok büyük bir başarıdır.  dönem ile çarparsanız 256 kredi yapar. Son dönemde aldığım bitirmemi de bir program üzerine yaptım ve Meteoroloji Mühendisliği bölümünden mezun oldum.

Atanamadım

Mezun olduğum yılda maalesef atanamadım. Önceden meteoroloji lisesinden mezun olan ve açıktan olan meslektaşlarımızın atanması gerekliliğinden dolayı ilk defa Meteoroloji Mühendisliği bölümü ikinci plana atılmış ve kontenjan açılmamıştı. Bu konu başta ben olmak üzere bütün bölümümdeki arkadaşlarımı üzmüştür ama diğer lise mezunu arkadaşlar arasında yıllarca atanma bekleyen ve sonunda atananlar da bir nevi mutluluk vermektedirler. Haziran ayında bu sebeple bizim bölüme çok kontenjan açılacağını ve kesinlikle atama olacağını bilenler arasındayım.

Sonuç Olarak Meteoroloji Mühendisliği

Bu makale aracılığı ile bir çok şey yazmak istiyorum aslında ki zamanla yazacağım. Ama başlangıç yazımın sonucu olarak şunu söyleyebilirim. Meteoroloji Mühendisliği okumak büyük bir ayrıcalıktır çünkü eğitim aldığınız insanların çoğu Prof’dur. Araştırmalarıma göre bir çok üniversitenin sahip olduğu Prof. sayısından daha fazlasına sahiptir. İstanbul ve İTÜ hayatınızı değiştirir. Sadece bölüm ile ilgili değil farklı sektörlerde de kendinizi geliştirme olanağı sağlar. Son olarak bu bölümü tavsiye eder misin diye sorarsanız ? Tabi ki ederim. Mezun olduğunuzda ve atandığınızda devlette 3.000 TL ile işe girebileceğiniz ve işinizi yaparken zorlanmayacağınız kuğul bir meslektir. Tabi bu ücret yapacağınız işe ve yükselmenize göre hızlı bir şekilde artmaktadır.

İlgili Yazılar


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Merhaba ben bu sene yks ye girecegim ve omü dusunuyorum. Devlette calismak istiyorum sene olmus 2019 is olanaklari atama durumu nasil bi fikriniz var mi ?

  2. Merhaba
    Ben meteoroloji mühendisliği hakkında birkaç sorum var.
    1) İTÜ de hazırlık zorunlu mu
    2) Mesleğinizden memnun musunuz
    3) okuma süreci zor mu

  3. Merhabalar bu sene itü meteoroloji mühendisliği tutmayabilir bunun için omü de okusam sonradan itüye yatay geçişlemi geçiliyor tam bilmiyorum ama nasıl geçiş yapıcam bilgilendirebilir misiniz şimdiden çok teşekkürler 🙂

  4. ben mimarlıktan yeni mezunum. çocukluğumdan beri bu bölümü düşünürdüm. taki üniversite tercihine kadar. şimdi bile ecmwf-gfs modellerini takip edip kendi çapımda tahmin ediyorum. aşırı zevkli. lakin bir yanım hep eksik kalıyor. 2013 yılında üniversite-bölüm seçerken sıralamam 16.000’di.o sıralar yanılmıyorsam meteoroloji 60.000lerdeydi. sıra tercih gününe gelmişti. geçtim ekran karşısına ve ilk sıraya itü-meteoroloji yazıp bıraktım. lakin sonradan hocalarımdan tutun abla-kardeş-bütün sülale ne olduysa kafamı karıştırdılar. sonuç olarak yıldız teknik mimarlık yazdık. bunun hazırlığı-1.sınıfı tamam güzel de sonrasında şu dünyada yaşadığıma pişman ettirdi bu mimarlık. sonrası bir eziyet bir işkence gibiydi. mezun olup para kazandığımız vakit hobi olarak nasıl olsa meteoroloji ile ilgili mrrakımı bir şekilde giderebileceğimi söylediler. ama şimdi gel gör ki piyasada onbinlerce mimarlık mezunu ya işsiz ya da piyasada 2000 tlye köle çalıştırılıyor. buna c.tesi ve pazar dahil. tatil deseniz hiç olmaz. en iyi yapabileceğiniz aktivite uyumak. kaldı ki onu da zor bulursunuz. şirket kurmak istiyorsunuz, cebinizde minimum 100.000 tl sermaye olması lazım. hadi paranız da var ve ofisi kurdunuz. iş de yok. bocala yavrum bocala. en son kpssye girelim devlette 4500tl maaş var, temiz iş dedik. sonuç: 89 puanla atanamadık. en son yerleşen 90 puan (Kars). bu sene puanlar daha da yükselecek. istanbul gibi yerler 96 puanla alır. yani kısacası mimarlık işi hayatınızın hem gençliğini hem de yaşama sevincini alır gider. maalesef türkiyede durum bu. halbuki meteoroloji okusaydım 89 puanımla istediğim yere giderdim.

    **şimdi ben bunu niye yazdım buraya: arkadaşlar yolunuzu siz belirliyorsunuz. tercih yaparken dikkatli olun. hep derlerdi tercih aşamasında dikkatli olun diye. size tavsiyem

    1-seçeceğiniz bölümü para kazanmak için seçmeyin(buna tıp-diş hekimliği dahil değil. çünkü bu bölümleri okuyan mezun olduktan sonra bütün hobilerini gerçekleştirebilecek kadar parası olur. öyle mutlu olursunuz. şu an için minimum 8000 tl alırsınız.)

    2-puanınız yetmedi sağlık bölümlerini tercih etmenizde fayda var. (çok açık var) ya da çok iyi puan çıkarıp ilk 3000’e girip özel üniversitelerin burslu olan bölümlerini okuyun. çünkü bu tip öğrenciler bölüm farketmeksizin üniversitede okurken iş teklifi alırlar. ya da gidin pilot olun.(açık var ve maaşları uçuk)

    3-puanınız daha da düşükse başka bölümlere yöneleceksiniz mecbur ancak dikkat.
    bu saydığım meslek grubu dışındakilerin tamamı be yazıkki ihtiyaçtan çok çok ama çok çok fazla mezun veriyor. şöyle 3 sene sonra okuyan öğrenciler mezun olduğunda işsizlik rakamları korkunç bir düzeye gelecektir.

    4-peki meteoroloji mühendisliği bunun neresinde??? o da aynı durumda. bakmayın şu an devlete giren meteoroloji mühendislerinin 70 puanlarda atandıklarına. çok değil 2 sene sonra o bölümde de puanlar 90’ı bulacak. (ben 2013te mimarlık seçerken mimarlar devlete 59-60 puanla atanıyordu. )

    yani sonuç olarak seçeceğiniz bölüm her ne olursa olsun ilgi ve yeteneğinize göre yorumlayıp sonra da türkiye’de mesleğin geleceğine dair çok iyi araştırma yapmanız gerek. yani sadece ben bu bölümü çok seviyorum. en kötü devlete atanırım demeyin ya da tam tersi avukat ol paran kazan, mimar ol para kazan diyenlere de kulak asmayın.

    Ve En önemlisi ekonomiyi az çok araştırısanız, biraz kafa yorarsanız önümüzdeki yıllarda artık bölümlerin ve fakültelerin birer birer kapanacağını, millet çocuğunu üniversiteye göndermektense tarım ve ticarete yönlendireceği bir döneme giriyoruz. ki daha mantıklı. daha çok para kazanacak. okul okuyanlar da mezun olup diplomasıyla gidip tarlada çalışacağı dönem yakındır. yanlış anlamayın. okul okumayın demiyorum. okul okuyup para kazanmak istiyorsanız çok ama çok çok zor bir döneme giriyorsunuz.

    özel üniversitelerden mezun olanlar da cabası. özelde firma açabilecek olanlar yine parasıyla özel okulda okuyanlar olacaktır.

    kesinlikle ve kesinlikle seçeceğiniz bölüm için gidin üniversitelerin kapısını çalın. işin ehlinden anlayan bizzat hocalarla konuşun.

    1. Samsun’dan yeni mezun meteoroloji mühendisiyim diğer üninin mezun vermeye başlamasıyla işsizlik korkunç düzeylere gelecektir yazmışsın. Hakikaten ilerde görüşlü biriymişsiniz… Bu sene Dsı 3 Mgm 6 kişi alıyor her gün iş ilanlarına bakıyorum özel sektörde zaten hiç iş yok. Bölümü yazmayı düşünen arkadaşlar gelmesin bence siz mezun olana kadar atama bekleyen 500 kişi oluruz muhtemelen..

  5. Kpss ile toplam kaç kişi atanıyor ve bu yıl tercih yapmak istiyorum hala değeri var mı eskisi gibi?

  6. merhabalar itü meteoroloji mühendisliğinde yaz okulunda hangi dersler açılıyor bilginiz var mı ?

  7. Merhabalar Serhat abi, Lise hayatım boyunca hedefim ve hayalim İtü Uçak mühendisliğini kazanmaktı.Ancak çok büyük bir hayal kırıklığı yaşayarak mf-4 de 60.000 yaptım.İTÜ meteoroloji mühendisliğini yazdım.Amacım yatay geçişle uçak mühendisliği ya da uzay mühendisliğine geçmek.Lütfen yardımcı olur musunuz? Zorlukları neler ? yatay geçiş yapabilme şartları neler? Gerçekten sıkı çalışarak yatay geçiş yapabilme şansım size göre nedir? cevaplarsanız çok sevinirim

  8. Merhabalar öncelikle. Ben yıllardan beri bu mesleği istiyordum ama kafamda bazı sorular var ilk olarak özel şirket nedir devletle olan ilişkisi ne onu anlamadım 2.si meteoroloji bölümü kaç yıl 3.sü bi sitede görmüştüm maaşı asgari ücretin 4 5 katı yazıyodu yani ortalama 5000 tlye tekabül ediyor bunları cevaplarsanız sevinirim ama özel sektörü cidden merak ediyorum

    1. Merhaba.Meteoroloji mühendisliğinde 1 sene ingilizce okumak ne derece önemlidir . Hazırlık okumasak ögrenim hayatımızda sıkıntı çekermiyiz . Teşekkürler

  9. Merhaba öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim, bu bölümle ilgili araştırma yaparken çok işime yaradı. Ben 12. Sınıf öğrencisim, bu bölümden mezun 3 – 4 kişiyle konuştum ve hepsi farklı şeyler söyledi. Bazıları atanmanın çok kolay olduğunu bazıları ise bu bölümde iş olmadığını söyledi o yüzden bu bölümle ilgili net bir fikre sahip değilim. Hava olaylarına, atmosfere çok ilgim var. Bu bölümü severek okuyabileceğimi ve ilerde de mesleğimi severek yapabileceğimi düşünüyorum. Kolay atanabilir miyim ? İstanbul gibi büyükşehirlerde iş bulabilme imkanım nelerdir ? Çalışma saatleri, tatil günleri nelerdir ? Özel sektörde maaşımı ne kadara kadar yüseltebilirim ? Çok soru sordum ama cevaplayabilirseniz tercih yapmamı kolaylaştırmış olursunuz ve çok memnun olurum. Şimdiden teşekkür ederim.

  10. öncelikle merhaba
    ben omü de meteoroloji mühendisliği birinci sınıf öğrencisiyim.Bu alan da akademik olarak ilerlemek istiyorum .yüksek lisansımı yurtdışında tamamlamayı düşünüyorum hangi üniversiteleri önerirsiniz yoksa devlette memur olarak mı kalmalıyım her yerde meteoroloji mühendisi açığı olduğu söyleniyor fakat atama çok az düşünceleriniz nelerdir şimdiden teşekkürler

    1. OMÜ yü önerir misiniz? İTÜ den bir farkı var midir sizce yani tabii ikisi de aynı eğitimi veriyordur ama yine de insan bir düşünüyor.Yardımcı olur musunuz?OMÜ yazmayı düşünüyorum da .

          1. İTÚ nün hepsi prof olan hocalarının öğrencileri ne kadar zorladiklarini bilsen o zaman İTÜ farkını görürdün. Adı yeter. İyiye kızım 45.000 olarak girmişti. Samsun ise 140.000 olan öğrenciyi alıyor. Fark bu işte. Kalite
            .

          2. Ayfer Hanım merhaba;
            Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz.
            Selamlar.

  11. Öncelikle merhabalar..Yazınızı okudum gerçekten yararlı buldum.Suan lysye hazırlanıyorum.Uzun bir süredir bu bölümü düşünüyorum fakat aklımda çok fazla soru işareti var acaba kazandım diyelim bittikten sonra boşta kalabilir miyim ? Korkuyorum açıkçası ..Misal veriyorum bölümü bitirdim ..Siz gerçekten benim bölümü bitirdikten kısa bir süre zarfında is bulabilmenin garantisini verebilir misiniz?Birde nette baktım bir sayfa özel de is imkanı pek fazla yok baska bir sayfada da var diyo ortada bir tutarsızlık var sizin fikriniz nedir? Şimdiden teşekkürler..

  12. İnşallah sorumu cevaplarsiniz demekle baslicam çünkü İnternette bunla alakalı bi bilgi yok, ve benim için önemli bir durum
    Bölümde ne kadar bayan oluyor erkek ağırlıklı bi bölüm mü?

    1. merhaba itü de meteoroloji okuyorum şuan ben yorumunu görünce güldüm o yüzden cevap vereyim dedim. kız ağırlıklı bir bölüm meteroroloji bölümü.

  13. Merhaba yazınızı daha öncede görmüştüm 2017 ygsye saatler kala buraya yazıyorum. Derslerinizi nasıl işliyordunuz ve mezun olduğumuzda masa başı bir yerde mi iş buluruz? Yani oturacağımız bir iş mi yoksa hareketli bir iş mi? Cevaplarsanız mutlu olurum teşekkürler.

  14. merhaba ben lise son sınıf ogrencisiyim sizce meteorolojı muhendisliğine girersem ileride açık ta kalma gibi bir durumum olur mu sizce

  15. Merhabalar.Ben 29 yaşında bir Peyzaj Mimarıyım aslında mesleğimi seviyorum ama bölümümde iş imkanı kısıtlı.ve ben başka bir bölüm okumak istiyorum ve bu meslek hep ilgimi çekiyor.Ama ailem ve eşimle paylaştığımda iş imkanı yoktur bu yaşdan sonra bu bölüm okunmaz,öğretmenlik tercih et diyorlar. 🙁 Ben çok istiyorum ama gerçekten zaman kaybetmek de korkuyorum çünkü bitirdiğimde 34-35 olacağım 🙁 gerçekden o yaşdan sonra iş imkanım olmaz mı??? 🙁

  16. Merhaba,
    Benim yaşım 24. 2013 yılında bilgisayar programcılğı böümünden mezun oldum.Dgs ile bu bölüme geçme imkanım var.İş hayatında başarılı olduğum söylenemez sürekli iş değiştirdim.Sınava hazırlanmam mantıklı mı sizce, altyapım olmadığı için zorlanır mıyım bu bölümde DGS ile geçeceğim için ?
    Teşekkür ederim.

  17. merhaba, bu yıl itü meteoroloji mühendisliğini kazandım ve irregular öğrenciyim. erasmus olanakları ile ilgili bilginiz varsa paylaşabilir misiniz? tanıdığınız, arkadaşlarınız vasıtasıyla da olsa erasmus bir meteoroloji mühendisi için mesleki açıdan farklı bir deneyim kazandırır mı? özellikle almanyada erasmus programı ile gidebileceğim ve ders saydırabileceğim üniversiteler hangileridir? yardımcı olursanız çok sevinirim.

    1. Büşra Hanım merhaba;
      Erasmus olanakları en yüksek olan bölümlerden bir tanesidir Meteoroloji Mühendisliği. Tüm Metetoroloji Mühendisliği okuyan ve mezun arkadaşlarımın bulunduğu bir Facebook grubu bulunmaktadır. https://www.facebook.com/groups/metar/ sayfasından bu gruba katılabilir ve sorunuzu sorabilirsiniz. Erasmus yapan arkadaşlarım detaylı bir şekilde cevaplayacaklardır.
      Selamlar.

  18. Merhabalar
    Öncelikle yazınız güzel olmuş.
    Ben cok zamandır kendime meslek arıyorum ama bir bulamıyorum.Bu akşam yine meslek arastırırken bu meslegi gordum bu bolumle ilgi yazılar falan okudum ama benim merak ettıgım konu hakkında hic soru bulamadım .
    Benim gözümde rahatsızlık var yani mesela bi mimar olsam çizim yapamam heralde çizgiler falan önümde titrer gözümü yorarmış.Acaba bu meslekte göz yoracak işler neler ne gibi şeyler yapılıyo is sahibi olunca calısma saatleri nasıl bunları solerseniz gercekten cok yardımcı olursunuz.Şimdiden teşekkürler

    1. Sema Hanım merhaba;
      Gözünüzü yoracak bir iş ile meşgul olmayacaksınız merak etmeyin. Teknoloji geliştiği için sadece bilgisayar kullanımı yapmanız gerekecektir. Makale içeriğinde çalışma alanlarını yazdım onları inceleyebilirsiniz.
      Selamlar.

  19. Merhaba hocam,ben bu sene kazandım.Acaba yurtdışında çalışma imkanları nasıl ve en önemlisi “kariyer” denen olay var mıdır.şimdiden teşekkürler

  20. Merhabalar.Ben meterorolojiye çocukluğumdan beri çok ilgiliyim.Şu an Gfs,Ecmwf gibi modellerin gün içindeki güncellemelerini takip ederek çok güzel tahminler yapıyorum.Bu bölüm benim hayatim ya.Cok seviyorum.Ancak kafami kurcalayan bir şey var.Öncelikle kesinlikle devlette çalismak istemiyorum.Kendim belli bir dalda baya bir ilerleme kaydederek özel de calismayi istiyorum.İste sıkinti burda basliyor.Devlette ki maaş 3000 TL.Ama özelde gerçekten iyi olursan cikabilecegin max maaş ne kadar olur soyle 15.000-20.000 tl falan yani?Eger gercekten de bu meslekte boyle uçuk maaş rakamlarina ulaşma imkani var mi yoksa tercih etmeyecegim hayatimin en guzel isi olan meteorolojiyi.Tek sorun şöyle 8.000-20.000 tl arasi maas varmi bu bolümde?

    1. Ahmet Kardeşim merhaba;
      İstersen 100.000 TL’ye çıkabilirsin. Yeter ki sevdiğin bu işi kendini geliştirerek yap. Yolun açık olsun kardeşim kesinlikle senin için biçilmiş kaftan.
      Selamlar.

  21. merhaba abi, samsun da okumayı düşünüyorum pek de iyi olmayan fizik matematik ile çok zorlanir miyim?

  22. merhaba
    benim durumum biraz karışık Hacettepe gıda mühendisliğindeyim. oradan pek memnun kalmadığım için merkezi yerleştirme ile itü meteorolojiye geçmeyi istedim. hacettepede hazırlığı geçtim normalde bu sene 1 e başlayacaktım. itü denklik kabul etmediği için onun prof girdim ama geçemedim. şimdi eğer itüye geçersem yarım dönem ya da bir sene hazırlık okuyacağım sizce buna değer mi siz olsanız Hacettepe gıdada kalır mıydınız?

  23. MERHABA ; BEN DEVLETTE ÇALIŞMAK İSTİYORUM METEOROLOJİ MÜHENDİSİ OLARAK.İTÜ VE SAMSUNDAN MEZUN OLMAK ARASINDA FARK VAR MI?SONUÇTA SAMSUNDA OKUMAK DAHA KOLAY VE OKURKEN DE KPSS YE ÇALIŞABİLİRİM. İTÜDE İNGİLİZCE VAR VE DERSLER DİĞER MÜHENDİSLİKLERLE ORTAK İŞLENDİĞİ İÇİN GEÇMEK DAHA ZOR DİYE DÜŞÜNÜYORUM. İNGİLİZCE BİLMEMEK İLERİDE ÇOK SORUN OLUR MU DEVLETTE ÇALIŞIRKEN. BİDE KAYNAKLARIN ÇOĞU İNGİLİZCE DİYE DUYDUM. İNGİLİZCE BİLMEMEK OKURKEN SIKINTI OLUR MU? İLERİDE ÖNÜME SORUN OLARAK ÇIKAR MI İNGİLİZCE BİLMEMEK VE İTÜDEN MEZUN OLMAMAK?

    1. Ayşe Hanım merhaba;
      Sadece devlet düşünüyorsanız eğer SAMSUN’da okuyabilirsiniz sıkıntı olmayacaktır devlette. Ancak devlette iken de yurt dışına çıkabilme, projelere katılabilme imkanınız bulunmaktadır. Bununla birlikte İstanbul’a okumanın size katacağı artıları saymak ile bitiremem.
      Selamlar.

  24. merhaba ben meteoroloji mühendisliği okumak istiyorum ama işsiz kalırım diye çok korkuyorum hangi illerde var benim çok ilgimi çekti nelere çalışmalıyım yoğunlaşmalıyım birde kaç yıllık bir bölüm bilgi verirseniz çok sevinirim.

    1. Selin merhaba;
      İşsiz kalmazsın merak etme. Türkiye’nin her ilçesinde özel sektörde iş bulma imkanın var. Devlette yıllık 20’ye yakın kontenjan açıyor. Üniversiteye geldiğinde ilk çalışman gereken şey ingilizce. Sonra ortak dersler mat, fizik, kimya ve benzeri. 2. seneden itibaren ise bölümle ilgili derslere geçiş yapıyorsun. Hazırlık dahil olmak üzere 5 senelik bir bölüm.
      Selamlar.

  25. Merhaba Benim sıralamam 61000 bu bolumu dusunuorum ancak kafamda bazi soru isaretleri var bu sene ek kontenjan durumu olacakmi acaba bu konu hakkinda bilginiz varmi birde mezun olduktan sonra devlette kontenjan durumu nasil olur malum samsunda da acildi bu bolum cok sikinti olurmu ileride saygilar

    1. Hakan Kardeşim merhaba;
      Ek kontenjan durumu hakkında maalesef bilgim yok. Mezun olduktan sonraki durumlar hakkında da detaylı bilgiler verdim. daha önceki yorumlara cevaplarımı okuman senin için çok faydalı olacaktır. Her sene 10-20 arasında devlette kadro açılıyor ama son yıllarda mezun sayısı birikmiş durumda. Ancak şunu da belirtmekte fayda var. Türkiye’de kontenjan/mezun sayısı en yüksek olan bölümdür. Şu anda atama bekleyen 100’ün üzerinde mezun var ancak atıyorum bir makine mühendisliğini bitirdiğin zaman ya da öğretmen olduğunda bu sayının yüz binler olduğunu göreceksin.
      Selamlar.

  26. Merhaba öncelikle yazdıklarınız çok bilgilendirici.Benim mf-4 başarı sıralamam 28600. Bu bölüme çok rahat yerleşebilirim. Bu bölümü okumayı çok istiyorum, atmosfer olaylarını çok seviyorum. Ama ingilizcem çok kötü hazırlık sınıfını geçememekten çok korkuyorum.Hazırlık sınıfında bütün ingilizceyi çok iyi mi öğrenmek gerekiyor? Hazırlık sınıfından nasıl geçiliyor?

    1. Şeyma Hanım merhaba;
      Hazırlık sınıfında a, B, C ve D kurları var. Sizlerin İngilizce seviyesine göre bu kurlardan bir tanesine giriyorsunuz. Mesela benimde ingilizcem çok kötüydü ve C kuruna girebildim yapılan sınavlarında. Haftada 21 saat ingilizce der alıyorduk. A kuru anırım 12 aatti. B kuru ise 15 saatti. Yani sizleri en iyi şekilde hazırlıyor okul daha fazla ders vererek. Hazırlıktan korkmayın biraz azmeder ve çalışırsanız geçersiniz.
      Selamlar.

  27. teşekkürler bir de artık bu bölümün değeri kalmadı deniyor yani mimarlık iktisat vs gibi bölümlerden de mezun olanlar meteorolog olabiliyormuş neden okuyalım? haksızlık değil mi ? böyle saçmalık mı olur ?

    1. Nur Hanım merhaba;
      Kesinlikle katılmıyorum. Emin olun bir daha okuma şansım olsa yine bu bölümü ve bu üniversiteyi seçerdim. Siz o söyleyenlere fazla inanmayın bence. Yaşamadan bir bölüm ya da konu hakkında yorum yapılması gerçekten çok can sıkıcı bir durum.
      Selamlar.

  28. Merhabalar, öncelikle bizleri böylesine bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler. Ancak size bir sorum var; Mezun olduktan sonra atamalar nasıl oluyor? İlk atama doğuya mı düşer? Düşerse eğer görev süresi kaç yıldır? En kısa zamanda bilgilendirebilirseniz çok sevinirim, iyi günler.

    1. Kübra merhaba;
      Ne demek sizlere yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana. Evet son yıllarda (özellikle 3 senedir) ilk atamaların %90’dan fazlası doğuya yapılıyor yani doğudan kadro açıyorlar. Ancak tek tük Ankara gibi iç anadolu bölgesine de kadro açılabiliyor. Örnek olarak bu yıl Ankara, Erzurum, Diyarbakır, Sivas, Van, Şanlıurfa’ya kadro açıldı. Geçen sene bu illerin daha doğusundaki illere kadrolar açılmıştı.
      Selamlar

  29. merhaba babamın arkadaşı bu bölümle ilgili senede 100 mezun veriyor 5 kişilik kontenjanı var okumasın yazmasın dedi… gerçekten öyle mi yorumların hepsine baktım da neredeyse hepsi olumlu. kimisi diyor ki bölümünü övmek için olumlu konuşuyorlar iş imkanı yok falan filan.. lütfen yardım edin.. teşekkürler

    1. Nur Hanım merhaba;
      Direk olarak şu bilgiyi verebilirim sizlere. Her sene 40-50 arası mezun veriyor ve açılan kontenjan sayısı 20 civarında. Ama son senelerde maalesef kontenjan sayısını azaltıyorlar. Ancak şunu da söylemekte fayda var. Devlette kontenjan/mezun oranının en iyi olduğu bölümdür.
      Selamlar.

  30. merhaba, özelde iş bulmak için çok çaba gerekirmi birde maaşım maksimum ne kadar olur? devlete atandıktan sonra çalışacağım ortam nasıl biyerdir acaba

    1. Merhaba bbb;
      Özelde iş bulmak için çok çaba gerekir. Maaşınız sizin kendinize geliştirmenize göre 1500 – 5000 arasında değişir. Devlete atandıktan sonra çalışacağınzı ortam gerçekten çok iyidir.
      Selamlar.

  31. Yazınız için teşekkür ederim. Bilgilendirici bir yazı olmuş. Ben Yurt dışında okumak istiyorum. Fakat bölüm Türkiyede ‘Meteoroloji Mühendisliği’ olarak geçerken Yurt dışında ‘Meteoroloji’ olarak geçiyor. Bu farklılığın sebebi nedir?

    1. Nazmi Bey merhaba;
      Dünya’da sadece Türkiye’de bu bölümün mühendisliği olduğu için yurt dışında sadece “Meteoroloji” olarak geçmektedir.
      Selamlar.

  32. Merhaba. Ben bu yıl üniversite tercihini ilk kez yapacağım. İtü uçak mühendisliğini çok istiyordum ama ygs de 42 binin içindeyim. Eğer itü meteoroloji mühendisliğini secersem yatay geçişle uçak m.ne geçmem çok zor mu olur. Yoksa kendimi biraz zorlayarak bunu başarabilir miyim. İlk yıl tüm mühendisliklerde aynı derslerin gösterildiğini duymuştum. Ayrıca aynı fakülte içindeki mühendisliklerde sadece ilk yıl değil üniversite boyunca geçiş yapılabileceğini öğrendim. Sizce hazırlıktan sonraki ilk yıl düzenli çalışırsak yatay geçiş yapabilmek için gereken puanı elde edebilir miyim. Kafam o kadar karışık ki bana yardım ederseniz çok mutlu olurum.

    1. Kübra merhaba;
      İTÜ’de hazırlık okumak ve geçmek biraz zordur. Öncelikle ilk yılında hazırlıkta iken çok çalışman gerekeceğini belirtmek isterim. Tabi bu yazdığım gözünü korkutmasın. İngilizce’ne büyük katkısı olacaktır ve ilerleyen yıllarda bu katkıyı her daim kullanacaksın. Yine İTÜ’de ilk yıl havuz dersleri (matematik, Fizik, Kimya ve benzeri) mevcut. Bu derslerde zordur ancak yine iyi bir çalışma ile 3’ün üzerinde kolayca ortalama yapabilir ve uçak mühendiliğine geçiş yapabilirsin. Ama unutma iyi çalışacaksın. Şöyle örnek vereyim ben sana. Ben ilk dönemimi 2,76 ortalama ile bitirdim. O zamanlarda devlet yurdunda kalıyor ve çalışmak için fazla imkanım olmuyordu. Yurdum okula biraz uzaktı ve benzeri tabi bir çok sorun vardı. Ben bu ve benzeri durumlarda 2,76 ortalama yapabiliyorsam eğer sende uçak mühendisliğine geçebilecek ortalamayı her türlü yapabilirsin.
      Selamlar.

  33. merhaba
    devlette İstanbul ve Ankara ya atama yok zaten kontenjanı 27 kişilik geçen sene de ikinci üniversite açıldı iyice zorlaşacak sizce okumaya değer mi?

    1. Merhaba Jendems;
      Kesinlikle okumaya değer bir bölüm. Devlette çalışmak istiyorsan eğer KPSS’den 80 civarı ile istediğin yerde açılan yere girebilirsin. Bu aralar 3. havalimanı açılacağı içinde kontenjanların artacağı bilgisini aldım.
      Selamlar.

  34. Merhabalar bir önceki soruma sayenizde çok güzel yanıt aldım çok mutluyum şuanda. Peki sizce Hava Durumu Spikeri olma potansiyelim varmı ? Düşüncenizi merak ediyorum. Rahatça yanıt verebilirsiniz eleştiride yapabilirsiniz isterseniz.

    Geçmiş zamanda yaptıgım sunum linki :

    https://www.youtube.com/watch?v=ECtclFrN5IM

    1. Merhaba Ahmet;
      Tabi ki potansiyel var:) Bence çok güzel bir sunum olmuş. Sesin ve diksiyonun harika. Ancak güzel bir editleme programı ile çalışmalarına devam et derim. Sony Vegas’ta yapmışsın sanırım o videoyu After Effects’i öğren ve daha ilgi çekici videolar yapmaya çalış.
      Selamlar.

  35. Öncelikle selam
    Ben Tural Qaragözov Azerbaycanda Meteoroloji mühendisliği bölümünde 2 sınıfda okuyorum. Şu an ortalamam 100 üzerinden 94-95 arasında ve İnşallah yüksek lisans olarak İTU-da okumayı düşünüyorum. yabancı dil bilgim orta ve gelişmek üzere …
    Öncelikle size bu teşvik edici ve morel verici makalenizden dolayı TEŞEKKÜR EDERİM ve sizden ricam İTU-de yüksek lisans okuma için ne gerekli lütfen benim GMAİL-ime yazınız
    tural.turan98@gmail.com
    SAYQILAR…En yakın zamanda sizden yanıt almak dileyi ile

  36. Selamlar Abi Ben meteoroloji mühendisliği istiyorum yurt dışı fırsatı varmı varsa ne kadar abimde itüde o yüzden sıralamam 50 lerde gelirse bu bölümü yazmayı istiyorum dediğim gibi yurt dışına gitmek istiyorum fırsat varmı varsa ne kadar

    1. İzah kardeşim merhaba;
      Yurt dışı fırsatı en iyi olan bölüm Meteoroloji Mühendisliği’dir. Sanırım benim dışımda herkes yurt dışına çıkmıştır bizim bölümde:)
      Selamlar.

  37. Öncelikle Merhabalar;

    Hava Durumu Spikeri olmak istiyorum ancak sayısal derslerim maalesef kötü Matematik ve Fizik derslerinden tabire caizse nefret ediyorum. Yani sayısal derslerimin kötü olması Hava Durumu Spikerligini etkiler mi ? Sözele kalırsa çok iyi olur.

    1. Ahmet Bey merhaba;
      Kesinlikle etkilemez içiniz rahat olsun. Siz hava tahminini öğretim görevlilerinden çok iyi öğrenin, kendinizi bu alanda iyi geliştirin, bir de biraz bakımlı olun ve diksiyonunuza dikkat edin yeter.
      Selamlar.

  38. Merhabalar, adim mert 11. Sinif ogrencisiyim ve sayisalciyim 2. Donem itibariyle hem ygs kasiyorum ben 11. Sinif. Amacim itu meteoroloji muhendisligi. Meteoroloji sevdam yazinizla biraz daha canlandi hedefim ituden mezun olup NOAA da calismak
    Sizce com mu fantastik bir hedef?

  39. Elimde orjinal goktasi var ilgilenen olursa aryabilir 780gram muknatisa cvp veriyo tel 5384798685

    1. Hakan Bey merhaba;
      Bu makale Meteoroloji Mühendisleri için yazılmıştı ama sizler için onaylamak istedim. İlgilenen olursa mutlaka arayacaktır.
      Selamlar.

  40. ben 10. sınıftayım 9. ve 10. sınıf ortalamam 90-93 arasında ve bu bi köy okulu sınıf 1. si yada 2. olucam büyük ihtimal acaba 1. lik ve 2. liğin getireceği puanla en az kaç almam geekiyo ygs lys den

    bi de sen çok mu çalışkandın hangi liseden mezun oldun

  41. Merhaba, ben Fen Lisesi son sınıf öğrencisiyim. Meteoroloji mühendisliğini çok istiyorum. Yazınızı ve sorulara cevapları okuyunca bu isteğim daha da arttı. Yanılmıyorsam meteoroloji mühendisliği sadece Türkiye de var. Yurtdışında meteoroloji bölümü olarak geçiyormuş. Bu ikisi arasındaki fark nedir? Bu, yurtdışında iş bulma insanımızı nasıl etkiler? Arkadaşlarınız arasında yurtdışına gidenler oldu mu? Olduysa hangi ülkeye gittiler? Neyle ilgili şirketlerinde çalışıyorlar? Yüksek lisans nasıl yapabiliriz? Bunun şartları nelerdir? Özel sektörde yeni mezun biri tahminen ne kadar maaşla işe başlar? Mensup olduğumuz din, mezhep ve ya kimlik özel sektörde ve ya devlette iş bulmamızı zorlaştırır mı? Çok soru sordum kusura bakmayın. Yanıtlarsanız çok sevinirim.
    Ayrıca internetten İTÜ’nün taban puanlarına ve başarı sıralamalarına bakınca diğer bazi bölümlerin yanında parantez içinde İngilizce yazdığını gördüm. Ama meteoroloji mühendisliğinde böyle bir şey yoktu. Hazırlık okuyoruz ama bölüm derslerini Türkçe mi görüyoruz? Bu durumda yurtdışında çalışma imkânı düşük olmuyor mu? Bahsettiğiniz %30 ve %100 dil seçenekleri bölüme başlarken mi tercih ediliyor? Yani üniversite sınav puanından bağımsız olarak mı dil seçenekleri mevcut? Zira diğer bölümlerde üniversite tercihi verirken dil tercihini de veriyoruz. Çok uzun oldu biliyorum ama cevaplarsanız yaşadığım kafa karışıklığı dinecek. Şimdiden çok teşekkürler.

    1. Merhaba Yusuf;
      Sorularını memnuniyetle cevapladığımı bilmeni isterim. Aşağıda tek tek okuyabilirsin.
      1. Meteoroloji Mühendisliği Meteoroloji Uzmanlığı’nın daha profesyonel gelişmiş bir halidir. Yani fizik, matematik ve sayısal değerler modellemeler daha detaylı öğrenilir. Yurt dışında mühendis olmana ve tabi ki İTÜ’den mezun olmana bakarlar çünkü dünyanın sayılı üniversitelerinden biridir.
      2. Yurt dışına eğitim için giden çok arkadaşım oldu. Genelde Almanya ve Amerika’ya. Çalışanlar hakkında bilgim yok ancak ama gidenler odlu.
      3. Yüksek lisans 2.30 ortalama, 65 ALES puanı ve Proficiency İngizlizce Dil sınavından geçerek atmosfer bilimlerinden yapabilirsin İTÜ’de. Yurt dışındaki şartlar için araştırma yapman lazım.
      4. Özel sektörde yeni mezun birisinin 1.500 Tl ile de başlayabilir 15.000 TL ile de. Burası sana bağlı. Bilgi birikimine ve tecrübelerin ile kendini meteorolojinin çeşitli dallarında geliştirmene bağlı.
      5. Mensup olduğun din, mezhep ve kimlik özel sektörde iş bulmanı etkiler ama devlette etkilemez. Devlet senin KPSS puanına bakar. Ancak özel sektör seni yönlendiren hocaların, sektörün ileri gelenlerinin tavsiyelerine ya da ilgili şirketin görüşleri ile alakalıdır. Ama kimi şirketlerde vardır direk senin bilgi birikimine bakar.
      6. Derslerin %30’u ingilizcedir bununl abirlikte %100 İngilizce olan kısımda var diye biliyorum yani açılmıştır. Meteoroloji Mühendisliği öğrenci işlerini mutlaka ara derim bu konu hakkında.
      Selamlar.

  42. iyi akşamlar, Bülent Ecevit Üniv. Denizcilik Fakült. öğrencisiyim, meteoroloji dersinde “fırtınalar ve oluşum şekilleri” konulu bir tez yazıyorum. Kaynak önerebilir ve bu konuda beni bilgilendirebilir misiniz?

    1. Merhaba Ufuk;
      Bu konu hakkında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sibel Menteş ile görüşebilirsin. Çok iyi bir insandır ve kesinlikle yardımcı olacaktır.
      Selamlar.

  43. Serhat abi ben coğrafya yi çok seviyorum ieride cografya dalarindan bir meslekte okumayı da çok istiyorum sayısal ogrencisiyim. Ve çok kararsizim ne yapacağımı bilmiyorum

  44. Merhaba ;
    Ben Mete . ben 12. sınıf öğrencisiyim ve eşit ağırlığım . Ben meteoroloji bölümü okumak çok istiyorum ancak bu bölüm mf de .ben normalde sayısal seçicektim ancak kimya ve biyoloji yapamıyorum ama fiziğe yatkınım ve okulda sayısaldan sadece fizik görüyorum . ünv. sınavındada fizik yapmayı düşünüyorum . sadece fizik yapmam yeterli olur mu ??? sizce çok zorlanırmıyım ??? 🙁

    1. Merhaba Mete;
      Ne diyeceğimi bilmiyorum açıkçası. Senin üniversiteye gireceğin yıl o bölümü yazanların puanı çok önemli. Bakarsın puanın çok az olmasına rağmen dahi girebilirsin. Bu arada eğer kazanıp gelirsen merak etme zorlanmazsın. Ortak ders olarak kimya, fizik ve matematik dersleri var üniversite de onları geçersen hiç bir sorun kalmaz. Bölüm derslerinde zaten ne kimya ne de biyolojiye ihtiyacın var. Fizik ve matematikte iyisen tüm dersleri rahatlıkla geçersin ki sadece %30’luk bir kısımda ihtiyacın olur.
      Selamlar.

  45. Merhabalar;

    Ben Lise 2 ögrencisiyim. Meslek lisesindeyim. Muhasebe/Finasman bölümünde okuyorum. İleride Meteoroloji Mühendisligi okumak çok istiyorum hatta Hava Durumu Spikeri olma gibi bir hayalimde var. Ama okulumun icabı Mali Müşavirlik meslegini yani Maliye bölümünü okumayı düşündüm. Üniversite de Maliye bölümünü okuyup yüksek lisansımı Meteoroloji Mühendisliginden gibi kullanma avantajım varmı ?

    1. Merhaba Ahmet;
      Bu sorunun cevabını İTÜ Meteoroloji Mühendisliği öğrenci işlerini arayarak alabilirsin. Yüksek lisans yapma imkanın bulunabilir.
      Selamlar.

  46. s.a ben 12.sınıfım bu bölümü seçmek istiyorum.Yaklaşık kaçıncı olmam gerekir?
    Bu bölümle ilgili sertifika programlarına nerden ulaşabilirim.Yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba Mahmut;
      Şu anda sıralama hakkında bilgim yok ama ben 34400. olarak 3. girmiştim bu bölüme. Ortalama 30.000 – 40.000 arası diyebilirim.Bölümün numaraları (0212) 285 3129 – (0212) 285 3442 benim numaraları paylaştığımı söyleyerek arayabilir ve bilgi alabilirsin.
      Selamlar.

  47. merhaba hocam. ben coğrafya mezunuyum. yani derslerinizin büyük bir kısmını klimatoloji ve uygulamalı klimatoloji derslerinde gördüm. bunun yanı sıra su havzası yönetimi, hidrografya gibi dersleri de gördüm. internette araştırdım fakat bir bilgiye ulaşamadım, kpss de coğrafya bölümü mezunu da başvuru yapabiliyor mu? ya da eğer bölümü okuma zorunluluğu varsa çoğu dersten muaf olarak tahmini ne kadar sürede bitirilebilir? ve son olarak çalışma koşulları, alanları hakkında bilgi verebilirmisiniz? mesela siz yukarıda yazdığınız alanların hangisinde, nasıl çalışıyorsunuz?

    1. Merhaba Serkan;
      Maalesef bilgim bulunmamakta. Ben bu işlerin dışında yazılım işi ile uğraşıyorum. Çoğu dersten muaf olursun ancak bu geçiş yaparsan hatta çok da başarılı olursun emin ol.
      Selamlar.

  48. Merhaba ;
    Assesörlük hakkında ne diyebilirsiniz ? İstesem bu işe başlayabilcegim bir yer var mı makul bir fiyata ( tabiki bi üni. ögrencisi olarak )

    1. Merhaba Veysel;
      Öncelikle küfür içeriği olduğu için ilgili arkadaşın yorumlarında linki yayınlayamıyorum kusura bakma. Birine ya da bir şeye kızarak yazdığını düşünüyorum. Dediği hiç bir şeye de katılmıyorum.
      Selamlar.

  49. Abi ben bu bölümü bu sene kazandım (dgsden) ancak bu sene istanbula gidemeyeceğimden kayıt dondurup seneye baslayacağım ayrıca bir işte çalışmaktayım sabah 8 aksam 5 bu bölümü okumayı cok istiyorum ve 1 sene boş durmayayım diyorum bu bölümü okurken zorlanmamam icin matematik ve ingilizce vs. Hangi konularda kendimi gelistirmeliyim ve hergün ders oluyormu derslere gitmek zorunlumu, derslere girmeden notlara calisip sinavlara girerek bu bolumu bitirmek mumkunmu simdiden tesekkur ederim abi.

    1. Merhaba Tugay;
      Derslere gitme zorunluluğun vardır. %70 devam etmelisin. Bu 1 senelik süreç içerisinde iTÜ’nün havuz derslerine çalış derim internette mutlaka bulabilirsin notları. Havuz dersleri Matematik 101, Fizik 101, Kimya 101, Lineer Cebir ve benzeri ve ikinci dersleri olarak verebilirim. Meteoroloji derslerinin hepsi en baştan sana öğretilecektir.
      Selamlar.

  50. Abi ben omü metor. Müh. Kazandım. İsteğe bağlı hazırlık var sence okuyim mi okumasam bana bi zararı var mı

    1. Merhaba Hasan;
      Daha önce böyle bir soru sorulmuştu ve cevaplamıştım ama yine de yazayım. İleri de projelere girmek istiyorsan eğer evrensel bir dil olan İngilizce mutlaka işine yarayacaktır. Ya da özel bir şirkette çalıştığında bu şart aranacaktır. Ama ben azimliyim evde oturup öğrenirim dersen hazırlık okuma. Üniversiteyi bir sene erken bitir.
      Selamlar.

  51. iyi günler serhat abi ben dgs ile bu bölüme geçmeyi düşünüyorum 2 yıl bilgisayar programcılığı okudum aynı zamanda anadolu teknik lisesi bilgisayar mezunuyum bu bölüm beni zorlar mı yoksa daha da işime mi yarar tercih etmelimiyim etmemelimiyim çok kararsız kaldım iş imkanı ve çalışma şartları okuduğumuza deyecek mi? cevaplarsanız sevinirim.

    1. Merhaba Burak;
      Aslında iş imkanı bulmak ve onu yaratmak sana bağlıdır. Ben şu an Meteoroloji Mühendisi’yim ancak mühendis kimliğimin dışında özel bir yazılım şirketinde çalışıyorum. Sen kendini ne yönde geliştirirsen o yöne gidersin. Tercih etmeni tavsiye ederim ancak her şey en başta söylediğim gibi sana bağlı.
      Selamlar.

  52. merhaba;
    iyi günler ben İTÜ elektrik mühendisliği 1.sınıf öğrenciyim İTÜ meteoroloji mühendisliğini yan dal alıp rüzgar enerjisi ile elektrik üretiminde çalışmak istiyorum böyle birşey yaparsam meteoroloji mühendisliği ile aynı haklarada sahip olabilirmiyim

    1. Merhaba Harun;
      Rüzgar enerjisi ile elektrik üretiminde hem elektrik mühendisliğine hem de meteoroloji mühendisliğine ihtiyaç var. Yan dal ile birlikte gerekli bütün bilgileri alırsın. Hatta elektrik mühendisliği diploman da olduğu için daha fazla haklara sahip olursun emin ol.
      Selamlar.

  53. Merhaba Serhat Bey. Ben küçük yaşımdan beri bu mesleğe çok meraklıyımdır.Küçükken ailem ve arkadaşlarım bana “Yarın hava nasıl olacak?” diye soru sorarlardı,çünkü hep takip ederdim.
    Herneyse.Ben ilgimi çekmeyen bir bölümde okumaktayım,Dış Ticaret. Seneye okulum bitiyor, bir şirkette işim hazır.Ancak ben okul bittikten sonra açıktan Meteoroloji Müh. okumak istiyorum.Böyle bir imkanım var mı acaba? Bilgilendirirseniz çok memnun olurum, şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum.

  54. Abi omü meteoro. Müh. Kazandım isteğe bağlı hazırlık var sence okumalı mıyım? Omü hazırlık ingilizce

    1. Merhaba Vural;
      Sakın okuma. Okuma ama evde otur Meteoroloji ile ilgili bütün İngilizce terimleri öğren ve tabi grameride. Meteorology, cloud, lightning, rain vesaire…
      Selamlar.

  55. merhaba serhat abi;
    ben yıldız teknik ünv. çevre mühendisliği okuyorum 1.senenin sonunda itü meteoroloji müh. ortalama ile yatay geçiş yapabilirmiyim acaba ?

  56. Serhat abi omü meteoroloji müh. kazandım. Omüde hazırlık okuduktan sonra lys ye girip itüyü kazansam tekrar itüde hazırlık okuyacak mıyım?

  57. Merhaba Serhat abi.Ben aslında yurtdışında kendimi geliştirmeyi düşünüyorum ama ilk önce bir kaç yıl devlette çalışıp işi iyice öğrenmek benimsemek istiyorum. Bunun için devlete atanmak benim için önemli.Sizce bu düşünce mantıklı mı?

    1. Tekrar merhaba Özge;
      Tabi ki mantıklı bir düşünce çünkü devlette işe başladığın zaman tamamen uygulama üzerine çalışıyorsun ve emin ol üniversitede öğrendiklerinden çok daha farklı bilgilere sahip oluyorsun.
      Selamlar.

  58. Merhaba Serhat abi ben omü meteoroloji yi yazdım ve kazandım. Mutluyum ve yardımınız için size teşekkür ediyorum. Ama yine de aklıma takılan bir şey var ben bu sene hazırlık okuyacağım ben mezun olana kadar devlette iş imkanı çok azalır mı?Bu konu canımı çok sıkıyor da

  59. Merhabalar Serhat abi öncelikli sorum devlet dışında özel sektörde ne gibi şirketlerde işe girme şansım var. bu mühendislik alanında yükselme imkanımız var mı.yurt dışında çalışma alanları nelerdir ABDde geleceğin en iyi 10 mesleği olarak görülüyor abdde iş imkanları var mı.özel sektör maaşları ne kadar 🙂 cevap vermeniz dileğiyle şimdiden teşekkürler

    1. Utku merhaba;
      Özel sektörde girebileceğin işler aslında sana bağlı. Sen kendini hangi yönde daha çok bilgilendirirsen o meslekte çalışıyor okursun. Ama genellemek gerekirse hava limanları, kanallar, enerji şirketleri, meteorolojik ölçüm yapan şirketler vb. Olarak verilebilir ki makale içeriğinde yazmıştım bunları. Özel sektör maaşı da senin elinde. Ne kadar bilgi ve mesleğe olan ağırlığın o kadar maaş demek.
      Selamlar.

  60. Merhaba , bu sene bu bölüme girmeyi düşünen arkadaşlar bir kaç cümle bir şey yazacağım.
    1.)Bu zamana kadar devlette rahatça atanabiliyordu ama bu sene Samsun da açılacak fakülteyle iş olanağı çok azalacak.Özelde de iş bulmak çok zor 40-60 binlerde olupta bu bölümü tercih etmek çok büyük bir hatadır.

  61. serhat abi kontenjan geçen sene 47 iken bu sene 60 olmuş. sıralamaya göre aramda 900 kişi var önümde. ama bu sene bölüme fazla tanıtım olmuş sence girebilir miyim 🙁

  62. ben atamalar hakkında bi soru soracaktım. bildiğim kadarıyla öğretmenlik gibi atama bekleniyor ve bi müddet doğuda çalışılıyor. tabi bunlar benim çevremden duyduklarım. bilgilendirirseniz sevinirim

    1. Merhaba Nesibe;
      Evet KPSS ile yapılıyor atamalar. Kadro açılıyor her iki sene ve KPSS puanına göre atanıyorsun. 5 sene doğuda görev yapman gerekiyor.
      Selamlar.

  63. Merhaba serhat abi.. gençlere karsı bu tavrınız gercekten takdir edilesi cok tesekkür ederiz. ben kücük bi sehirde yasıyorum ve istanbul hic düsünmüyorum bi bayan olarak cok zorlanacagımı düşünüyorum.ama bu bölümü,yorumları görünce fikrim biraz degişti. 63bindeyim bölüm 57bin gözüküyor. bu sene kontenjanlar artacak deniyor kazanabilir miyim acaba? eger orayı yazmazsam kendi sehrimde matematik ögretmenligi yazacagım.sizce ne yapmalıyım?

    1. Merve Merhaba;
      Hepimiz İstanbul’da nasıl yapacağız düşüncesi ile geldik emin ol. Benim yaşadığım yer köyden farksızdı. Ama şu anda İstanbul’dan başka yerde yaşamak bana imkansız geliyor. Matematik öğretmenliği ise kesinlikle iyi bir bölüm ancak öğretmenlere verilen değeri görüyorsun ülkemizde. Sonuç olarak her ikisini de yaz hangisi tutarsa oradan devam et. Sıralaman iyi ve bu bölümü tutma olasılığı fazla.
      Selamlar.

  64. Merhaba Serhat Bey 🙂 Buradaki pek çok yorumu okudum ancak aklımda hala birkaç soru işareti var.. Bölümü ciddi anlamda istiyorum ancak şu son yorumunuzdan anladığım kadarıyla devlet ağırlıklı bir iş imkanı sunuyor ve bu durum benim ilerlemek istediğim yön değil açıkçası. Özellikle yurtdışında mesleğe bakış açısını ve ilerleyebileceğimiz alanları öğrenmek isterim. Malum öğretim dili %30 ingilizce olunca, erasmus olanakları da kısıtlılığı da eklenince -son baktığım kadarıyla 1-4 öğrenci arasında göndermiş- ve de türkiye’de bölüme yönelik yeterli sayıda yüksek lisans programı bulunmayınca acaba önümüz burada kapalı ve dışarıya yönelik mi geliştireceğiz kendimizi diye soruyorum çünkü şu anki olanaklarla bu eğitim sanki devlete yönelikmiş gibi geliyor… Beni aydınlatırsanız çok sevinirim. 🙂

    1. Merhaba Delal;
      Aslında tam tersi bir durum var ancak 3000 TL mühendis maaşına kanarak devlete giriyor gençler. Örnek olarak bir arkadaşın tüm dünyada geçerli bir indeks geliştirdi özel olarak. Diğer bir arkadasım çok büyük bir firma için elektrik enerjisi hesaplama yazılımı. Başka bir arkadaşım ise bir firmanın en üst seviyede firması ki hepsi devlete girenlerden daha fazla kazanıyor. Yurt dışında çalışanlarda var. Olay aslında sende bitiyor ve üniversitenin İTÜ olması sayesinde her alan sana açık.
      Selamlar.

  65. yaşım 20 seneler kaybettim ama seneye bu bölüme hazırlanmayı düşünüyorum meslek lisesi mezunuydum ama matı’mı geliştirdim 2014 de obp kırılmasa 360 oluyordu sizce çok sıkı çalışsam yapabilirmiyim

  66. serhat abi hemşeriyiz 🙂 izmirde yaşıyorum sıralamam 52 bin izmirde iyi denebilecek tutan tek bölüm dokuz eylül makina mühendisliği ikinci öğretim. Makina aslında hiç aklımda yoktu çok kararsızım burayı mı tercih ederdiniz yoksa makinayı mı is bulma anlamında

    1. Merhaba Osman;
      Yaşamak için İzmir, üniversite için ise İtü tercihim olurdu. Zor bir karar ama özel sektör yerine devlet ise düşüncen Meteoroloji Mühendisliği derdim.
      Selamlar.

  67. Merhabalar ben de bu bölümü düşünüyorum geçen yılın kpss atama puanları hakkında bilginiz var mı?Bu sene Omü’de de açılıyor.mezun olana kadar eksik kapanır devlette puanlar yükselir diye korkuyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler

    1. Merhaba Merve;
      Maalesef tatilde oldugum icin cep telefonundan bulamadim ancak bu sene alinan kisi sayisi ilk donemde 7. Birinci 81 puanla sonuncu ise 73 puanla alindi. Puanlar yukselebilirde dusebilirde.
      Selamlar

  68. bu mesleği çok sevmenize rağmen neden başka bir meslekle uğraşıyorsunuz? bu kadar iyi bir bölümse sıralaması neden düşük? lütfen sorularımı yanlış anlamayın sadece merak ediyorum ve kafam çok karışık sizde biliyorsunuz tercih dönemi çok stresli. şimdiden teşekkür ederim cevabınız için.

    1. Merhaba Aslı;
      Şu an Meteoroloji Mühendisliği içinde çalışmalar yapıyorum. Onun dışındaki mesleğim ise en çok bildiğimden ve bana iyi kazandirdigindan dolayi seviyorum. İnsanlar bu bölümü bilmiyorlar çünkü araştırmıyorlar. Bu sebeple puanları biraz düşük ama bir kac seneye oldukca yuksek olacaktır.
      Selamlar.

  69. merhaba serhat bey benimde sıralamam 50 binde aklım itü meteoroloji ile omü de yeni açılan uçak mühendisliği arasında gidip geliyor ilgi derecem ikisine de aynı ikisi de tutuyor itü de okumayı cok istiyorum o yüzden meteorolojiyi daha bi istiyorum ama ben mezun olana kadar iş imkanının azalmasından ve uçak mühendisliğini kaçırmaktan korkuyorum bu konuda bana fikir verebilirseniz çok sevinirim teşekkürler

  70. Merhabalar. Ben liseden yeni mezun oldum ve şu an tercih dönemindeyim. Meteoroloji müh.nin bana göre oldugunu düşündüm fakat siz hazırlıktan bahsetmişsiniz. Oysaki tercih kılavuzlarında vs. bölümün ingilizcesi yok. Hazırlık kalktı mı acaba? Hazırlık olmazsa erasmus ya da yurt dışı iş olanakları kısıtlı hatta yok sanırım. Beni bilgilendirirseniz çok sevinirim teşekkürler..

    1. Merhaba İlke;
      Hazırlık okuyacaksın. Ve dediğin gibi hazırlık sayesinde erasmusta çok rahat edeceksin ki hazırlık sonu sinavinda alacağın puan sayesinde gitmeye hak kazanacaksın

  71. merhaba serhat bey bende meteoroloji muh dusunmekteyim sıralamam 50 bin yıldız teknik gıda muh de var kafamda ama İTÜ meteoroloji hakkında baya iyi duyumlar aldım siz hayalinizdeki mesleği yaptığınızı söylemişsiniz bu yazılım işiniz meteorolojiyle mi alakalı ?yoksa baska bi mesleğe mi yoneldiniz? bide dispeçer olmak için ayrı bi sınava mı giriyoruz , şimdiden teşekkürler

  72. Merhaba Serhat abi:) öncelikle bu konuda bizlere yardımcı oldugunuz için çok teşekkür ederiz zira meslekler hakkında geniş bilgi alabildiğimiz pek bir site yok. Lys sıralamam 31.602 yani bu bölüm rahatca oluyor. Bende büyükşehir korkusu var öncelikle bunu söyleyeyim. İstanbul’dan korkuyorum açıkçası ve hiç gitmedim daha önce. Bir yerlerden burs ayarlamak kolayca olur mu ya da devlet yurdu bu sıralamayla çıkar mı? Bir de lütfen bu sorumu içtenlikle cevaplayın yan dal ya da başka bir bölüme yatay geçiş yapma olasılıgımız nedir?

    1. Merhaba irem;
      İstanbul’dan bende korkardım ilk geldiğim günlerde ama zamanla alışıyorsun buraya ve hayatının bir parçası oluyor. Bayanlar için yurt ayarlamak erkeklere nazaran daha kolay o yönde çok fazla sıkıntı yaşamayacagini düşünüyorum. Yandal ve yatay geçiş her sene 2-3 kişi yapıyor. Yani olasılık %5 civarı. Ama bu tabiki senin çalışmana bağlı. Tatilde olduğum ve telden yazdığım için simdilik bu kadar lutfen kusura bakma. Birde burs ayarlaman için bir cok yer çıkıyor karşına ama takip etmen lazım.
      Selamlar.

  73. ya bir şey sorucam ben şimdi meteroloji mühendisliğine gelip 1 yıl hazırlık okuduktan sonra uçak mühendsiliğinide yan dal olarak okuyabilirmiyim ? lütfen yardım edin tercih vaktine yetişmesi lazım

    1. Merhaba Tuba;
      Derslerin toplam %30’u İngilizce olarak işleniyor ve sınavlar İngilizce olarak veriliyor. %100’de ise bütün dersler İngilizce.
      Selamlar.

  74. Selamlar
    Sıralamam 31900 civarında hayalim rahat cool bir meslek bu meslegi araştırdım ve hoşuma gitti.siralamama yazik eder miyim sizce, ilerde atanma ihtimali azalir mi, 2011yilinda ffalan hukukcular vbleri bu kadroda devlete aranıyorlarmis hala bu durum böyle mi,malum 50civari mezun veriyor cok az bi sayı devlet in ne kadar ihtiyaç i var ilerde sıkıntı olur mu? Biraz uzun oldu galiba cvplarsaniz sevinirim. Teşekkürler

    1. Merhaba İsmail;
      İstediğin her türlü doruyu sorabilirsin Meteoroloji Mühendisliği ile ilgili kardeşim sorun yok. Taşraya atanırsan nöbetleşe çalışma sistemi olduğu için rahat bir şekilde mesleğini yapabilirsin. Nöbetleşe çalışma sisteminde son durum sanırım 24 saat nöbet tutup 72 saat izinli olmaktı. Bununla birlikte bölge müdürlüklerinde 09.00 – 17.00 arası çalışırsın. Orada biraz daha ön plana çıkma yani zorlanma durumun olabilir. Ama diğer mesleklere göre rahattır.
      Bende 34.400 küsürüncü olmuştum 2007 yılında ve direk ikinci sırada yazdığım bölümdü. Özellikle İstanbul, fakültede eğitim alacağın değerli profesörler ve bölümün tüm dünya tarafından tanınmış olması sayesinde istediğin bir çok şeyi rahatça yapabilirsin.
      Atama olayına gelince sadece geçen sene son Meteoroloji lisesi mezunları için kadro açıldığı için mühendis almadılar. Bu seneden itibaren her sene alınacağını düşünüyorum ki aldığım duyumlar arasında her havalimanında bir Meteoroloji Mühendisi çalıştırma zorunluğu olacakmış. Bilgisayar, Makine, Endüstri ve diğer mühendisliklere kıyasla rahatça iş bulabileceğin bir bölüm. Sadece ilk sene hazırlık zorlar.
      Selamlar.

  75. İyi gunler serhat abi benim hayalim her zaman bilgisayar muhendisi olmakti fakat lise dersleri bana gore degildi ve iyi bir puan yapamadim 51 bindeyim bu siralama ile bu bolume girebilir miyim ? ayrica bu bolumu bilgisayar muhendisligi ile cap yapmak icin istiyorum beni ne kadar zorlar ?

    1. Merhaba Metin;
      Beim hayalimde aynıydı ve şu anda hayalim olan işte çalışıyorum. Bir yazılım firmasının SEO, SEM ve SMO departmanlarının başındayım ve aynı zamanda yöneticiyim. İşim tamamen bilgisayar ve yazılım ile alakalı. Bir çok Bilgisayar Mühendisi mezunundan daha çok bilgiye sahibim ve eski şirketlerimde çalışırken bir çoğunun bitirme tezini yaptım.
      Çap yapabilirsin ortalaman yüksek olursa ama ÇAP yapmadan da kendi öğrendiklerin ile bir çok Bilgisayar Mühendisi’nin önüne geçebilirsin. Mesela bu makalaeye gelmeni sağlayan siteyi ve Google’da yaptığın aramayı bir çok bilgisayar mühendisi nasıl yapıldığını bilemez;)
      Selamlar.

  76. Merhaba mf4 sıralamam 55 bin mühendislik tercihi yapıcam büyük ihtimal ama enerji sistemleri mühendisliği mi yoksa meteoroloji mühendisliği mi karar veremiyorum. İnternette okuduğuma göre çalışma imkanı çok olan 2 bölüm sanırım bunlar. esm de tam burslu bazı özel üni. oluyor. sizce özel üniversitede burslu okumak mı yoksa itü de okumak mı daha avantajlı ve hangi bölümü tavsiye edersiniz

  77. İnternette iş ilanı olarak bu bölüm aranmiyo baktım gorememiste olabilirim bilmiyorum. Bu özel firmalar başarılı olanların bilgilerine ulaşıp iş teklifinde mi bulunuyorlar yoksa siz şirketlere başvuru yapıp bekliyo musunuz

    1. Merhaba Rabia;
      Her sene devlette kadro açılıyor. Bununla birlikte havacılık, enerji ve benzeri sektörler bulunan firmalar iş alımlarını duyuruyor. Meteoroloji mühendisleri de başvuru yaparak giriş yapıyor. Şirketler üniversitelerin ilgili bölümlerinden diye başlayarak ilan açıyorlar. Bu bölümlerin arasında meteoroloji mühendisliği de oluyor. Mesela en son iki ilanı paylaşayım senle;

      CLk Elektrik;
      Üniversitelerin İşletme, İktisat, İstatistik, Meteoroloji Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği lisans bölümlerinden mezun,
      Tüm Microsoft Office programlarına ileri düzeyde hakim,
      Analiz kabiliyeti gelişmiş,
      Raporlama yapabilecek,
      İnsan ilişkilerinde başarılı, ekip çalışmasına yatkın,
      Yoğun çalışma temposuna uyum sağlayabilecek,
      İyi derecede İngilizce bilen,
      Antalya’da ikamet eden,
      Vardiyalı çalışabilecek,
      Erkek adaylar için askerlik hizmetini tamamlamış

      Selamlar.

  78. merhaba serhat bey ben 19 600 sıradyım puanım bu bölüme fazlası ile yetiyor ama ailemi ikna edemiyorum atanma korkusu var bu bölümle ilgili kendimi geliştirme imkanım ne kadar var

    1. Merhaba Aslı;
      Daha önceki yorumlarda da bahsettiğim gibi İstanbul, İTÜ, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve birbirinden değerli profesörlerden alacağın eğitimlerin yanı sıra kendi çabaların sonucunda geliştirme konusunda bir sınırın yok. Zaten kendini geliştirme demek hoşuna giden bir mesleğin bir kenarından tutarak onun hakkında uzman olman demek. Meteoroloji Mühendisliği bölümünde özel sektörde uzmanlaşabileceğin bir çok alan bulunmakta ki aynı zamanda da devlette iş imkanı her zaman var. Hatta son duyumlarıma göre her havalimanına bir Meteoroloji Mühendisi bulundurma zorunluğu gelecek.
      Bu arada şunu sakın unutma ailen değil sen okuyacaksın ve senin bütün geleceğini belirleyecek bu bölüm. O sebeple araştırmanı onların görüşlerinin dışında yap. Sıralamana gelince ilk 20.000’desin. Bu bölüm kesinlikle olur. Ayrıcalıklarını da anlattım. Ama sana tavsiyem diğer bölümleri de bir incele. Okuyacağın üniversitenin dünyaca ne kadar tanındığını ve sana kazandıracaklarını da kesinlikle unutma. Atıyorum mesleğinin dışında bir konuda geliştirdin kendini ve bir şirkete başvuru yaptın. İlk baktıkları şey mezun olduğun üniversite. Bölümüne bakmazlar üniversitene bakarlar bunu unutma.
      Sorun biraz geniş kapsamlı olduğu için konudan konuya atlamış olabilirim.
      Selamlar.

  79. Serhat abi maslak kampüsü hakkında neler söyleyebilirsin benim evime 5 dk mesafede bu kampüs

    1. Emir merhaba;
      Bir çok üniversitenin kampüsüne gittim (Ege, Erciyes, Uludağ, Celal Bayar,İstanbul, Niğde ve daha bir çok). Mimar Sinan’ın dışında Türkiye’nin en iyi kampüsü İTÜ Ayazağa Kampüsü. Maslak olarak sormuşsun ama oranın adı Ayazağa Kampüsü;) Mimar Sinan’ın dışında dememin sebebi ise bu üniversitenin boğaz görmesi ve tarihi yapısı ha birde hayatımın aşkının bu üniversiteyi bitirmesi.
      Selamlar.

  80. Okula yakın yurt imkanı nasıl devlet yurdu istiyorum özel yurtta kalmak zorunda kalırsam maddi anlamda nasıl zorlar istanbul da okumak gözümü korkutuyor hem çalışıp hem okuyabilir miyim
    bi de lise mezunlarının atamasından bahsettiniz bize bi engel olur mu önümüz kapanmaz değil mi

    1. Özge tekrar merhaba;
      Ben hem çalıştım hem de okudum. Sende bunu yapabilirsin ki bir çok arkadaşım bu durumdaydı. Devlete burs başvurusu yaparsın, devlet yurdu gelirse oldukça düşük fiyatlarda yurtta kalırsın ki Bahçeköy Devlet Yurdu var okula çok yakın.
      Bunlarla birlikte bütün burslara başvuru yaparsın. Hem fakültenin bursları var hem de fakültenin yanı sıra bölüme açılan burslar da bulunmakta. Sen yeter ki okumak istediğini göster ve ortlamanı iyi tut.
      Selamlar.

  81. Bu sene omü de açılacak aceba orada okusam ne olur çünkü itü de maddi anlamda çok zorlanırım ama puanım itü için bile çok yüksek

    1. Merhaba Özge;
      İTÜ’yü tercih etmeni geleceğin için tavsiye ederim. İstanbul’un ve İTÜ’de bulunan kaliteli hocaların, arkadaşların ve çok daha fazlasının sana kazandıracaklarını düşün. Puanını sakın heba etme.
      Selamlar

  82. Meteoroloji mühendisleri ne gibi alanlarda yükseklisans yapabilir ve 2.95 3 gibi ortalamalar üniversite sınavına hazırlanır gibi çalışılırsa yapılabilir mi

    1. Emir merhaba;
      Üniversite sınavına çalışır gibi çalışırsan eğer 3’ün üzerinde bir ortalamayı rahatlıkla yapabilirsin. İstediğin her alanda yüksek lisans yapabilirsin bu senin hayal gücüne , isteğine ve İTÜ’nün sunmuş olduğu alanlara bağlıdır.
      Selamlar.

  83. Merhaba ben bu sene sınava girdim hayalim çocukluğumdan beri evime yürüme mesafesinde olan itüde okumak aslına bakılırsa uzay mühendisliği istiyordum lakin 55bininci oldum olsun varsın olsun meteoroloji bölümünü tercih için araştırma yaparken baktım çok yerlere baktım fakat bu konuda bilgili insan az eğer meteoroloji mühendisi olursam yurt dışında diplomam geçerli olabilir mi benim hayalim kanadada yada isviçrede yaşamak birde yüksek lisans olarak ne yapabilirim meteoroloji mühendisliği bölümüyle ilgili kusura bakmayın biraz çok sorum var fakat sizden başka sorabiliceğim kimse yok

    1. Emir merhaba;
      Tüm dünya ile akredite olmuş bir bölüm yani senin buradan alacağın diploma her yerde geçerli. Meteoroloji Mühendisliği hem iş imkanları hem de eğitim alacağın profesörlerden ötürü çok çok daha iyidir diğer bölümlerden. Emin ol şu anki aklım ile Türkiye 1. olsam yine de gider bu bölümü yazardım.
      Yüksek lisans sana bağlı. İstediğin her şey ile ortalaman tuttuğu taktirde yüksek lisans yapabilirsin. Örneğin Uzay ya da Uçak Mühendisliği’nin bir dalı ile. Meteoroloji Mühendisliği’nde de keşfedilmemiş ama çok değerli olan bir çok dal bulunmakta.
      Aklına takılan her türlü soruyu sorabilirsin sıkıntı yok.
      Selamlar.

  84. sık sık proje ödevleri veriliyormuş ne tarz ödevler bunlar , yan dal nasıl yapılıyor bir de çok az mezun veriyor yaklaşık 1/3 gibi neden, yoksa girenler terk mi ediyor okulu

    1. Tuba merhaba;
      Bölümle ilgili verilen, bu bölümün önemini anlamanı sağlayan projelerdir verilenler. Hava tahminleri, hava haritaları, bilgisayar ve internet tabanlı çalışan programlar vb. Biraz mesleki yani. Belirli bir ortalamaya ulaştığın zaman ilk senelerde yan dal yapabiliyorsun. Mezun sayısı 1/3’den fazladır. İTÜ’de genel bir şeydir bu İTÜ’lü olmak biraz zorlar.
      Bölümü bırakan benim dönemlerde sadece 1 kişiyi biliyorum. Günü birlik çalıştığın taktirde 3,5 senede rahatlıkla bitirilebilecek bir bölümdür.
      Selamlar.

  85. merhaba kendı bölümümle atanamadım bu yönden cazip geldiği için ve ilgimi de çektığı ıçın 2.universite olarak bu bölümü okumayı düsünüyorum ve 1.sınıf derslerınden de büyük ıhtımal muaf olabilirim .ancak 28 yasındayım ve ıngilizcem yok beni zorlar mı bu bölüm ?mezun olana kadar da başka üniversıtelerde de bu bolüm açılma ıhtımalı olur mu ve atanması gerçekten de kolay mı bir de okurken devam zorunluluğu var mı acaba ?sımdıden tesekkü ederım

    1. Merhaba Havva;
      İngilizce’nin olmaması biraz zorlayabilir çünkü sınavında İngilizce cevap vereceğin dersler var. Ama gerçekten çok yardımcı oluyor hocalar o konuda. Senin durumunu anlamaları yeter.
      Mezun olana kadar sadece tek bir üniversitede açılacak diye biliyorum ama oraya da öğretim görevlisi yetiştiremedikleri için bir türlü açamadılar. Karadeniz’de bir üniversiteydi şu an hatırlayamadım.
      Atanma olayı ise diğer bölümlere göre tabi ki oldukça kolay. KPSS’de 75 üzeri alırsan isen çok çok daha kolay olmaktadır.
      Devam zorunluluğu kimi derste var kimi derste yok. O biraz hocaların vicdanına kalmış bir mesele. Ama genelde yoklama alıyorlar.
      Selamlar.

    1. Dünya ile akredite olmuş bir bölümdür Meteoroloji Mühendisliği. Rahat bir şekilde erasmus yapabilirsin. Çift anadal yapan çok arkadaşım var ama iyi bir ortalama gerekiyor ve ikinci ana dal biraz zorlayabiliyor.

  86. Merhaba sıralamam 51 binlerde. Bu bölümü düşünmeye başladım son 3-4 gündür. Ama bu bölümde okuyan tanidigim kimse çevremde yok ve ailemde iş olanaklarını bilmediği için seçip secmemem konusunda tereddütlü. Okuduğum kadarıyla iş sıkıntısı yok gibi zaten sadece bir üniversitede olması avantaj sanırım. Nasıl bi bölüm? Hazırlık ingilizce sonra 4 yıl zorlu mu biraz bahsedebilir mısınız şimdiden çok teşekkürler

    1. Merhaba Rabia;
      Sadece hazırlık zor. Bu zorluğun karşılığını da İngilizce’yi iyi bir şekilde öğrenerek alıyorsun. Bölüm çok eğlenceli. Hocalarının yarısından çoğu profesör. Ankara’da olduğunu görüyorum, şu anda yaşadığın ile göre çok çok daha iyi bir il olduğunu söyleyebilirim. Hazırlıktan sonraki 4 yılın sadece ilk yılı biraz zorlar. O da matematik, fizik, kimya dersleri. Dersleri aksatmazsan sorunsuz bir şekilde kolayca tamamlayabilirsin eğitimini. İş olanakları ise sınırsız diyebilirim. Emin ol işsiz kalmayacağın tek bölüm burası.
      Selamlar.

  87. bu sene sinava girdim lys de 64 bin oldum meteoroloji muhendisligi okumak istiyorum.ituye yerlesebilir miyim. devlete alimlarin cok az oldugunu duydum.bu konularda bilgi verir misiniz

    1. Merhaba Can;
      Meteoroloji Mühendisliği bölümüne bu sıralama ile girme ihtimalin var. Diğer bölümlere göre kıyaslama yaparsak devlete girmenin en kolay olduğu bölüm olduğunu söyleyebilirim. Bu arada Meteoroloji Mühendisliği bölümünde, İTÜ’de ve İstanbul’da alacağın eğitim ve yaşayacakların sayesinde hayatının her noktasında başarılı olabileceğin bir kültüre ve bilgi birikimine sahip olabilirsin. Gözün kapalı bir şekilde ilk sıralarda yaz.
      Selamlar.

  88. Meteoroloji Mühendisliği hayalimdeki bölümler arasında. Söylediğiniz gibi diğer bölümlere göre oldukça kolay atanması. Aynı zamanda bir meteor aşığı olarak ilk tercilerim arasında yer alacak. Teşekkürler Serhat Abi anlattıkların için.

  89. mrb serhat abi bende bu sene meteoroloji bölümüne gitmeyi düşünüyorum.üniversiteyi bitirdiğimde bende atama sıkıntısı çekermiyim acaba? eğer atanamazsam kaç yılda atanabilirim?

    1. Yavuz Merhaba;
      Diğer bölümlere kıyasla atama zorluğu kesinlikle çekmeyeceğin bir bölümdür Meteoroloji Mühendisliği. Son 1 senede Meteoroloji Lisesi’nden mezun olan meslektaşlarımızın uzun zaman sonra atanmalarından dolayı bizlere biraz ara verildi sadece. Ülkemizde Meteoroloji Mühendislerine büyük ihtiyaç var. Her geçen yılda bu ihtiyaç artacak. Mezun olduğun yıl KPSS’den yaklaşık 100 kişi arasından ilk 10’a girersen hemen atanırsın.
      Selamlar.

  90. Serhat abi inşAllah seneye o bölümdeyim ygs iyi bir not aldım.
    LYS de iyi gelr muhtemelen .
    hadi hayırlısı

  91. Öncelikle merhaba ben suan Kocseli üniversitesinde elektrik muhendisligi okumaktayim ama memnun degilim ve değiştirmek istiyorum cunku bana gore degil bu bölümü araştırdım ve bana uygun oldugunu gordum fakat aileme bunu nasıl kabul ettirebilirim biraz bilgi verirseniz sevinirim

  92. Hocam ben dgs ile geçiş yapmak istiyorum meteoroloji bölümüne yalnız benim yaş 30 ingilizcem iyidir itü yeterlilik sınavını geçeceğimi umuyorum şayet geçersem sıkı bi çalışmayla 2,5 senede bitirebilirmiyim ve niyeetim üniversitede kalmak hocaların bu konuda tutumu nasıl olur bilgilendirirsen sevinirim saygılar…

    1. Alper merhaba;
      İstediğin zaman yapamayacağın bir şey yoktur ancak belirtmek isterim ki bölüm dışında alınan Matematik, Fizik, Kimya, Lineer Cebir, Diferenasiyel gibi dersler sizi oldukça fazla zorlayabilir. Bunun dışında bölüm derslerine sürekli giderseniz geçemeyeceğiniz ders yoktur. Üniversite’de kalmak içinde hocalar sizlere her türlü desteği verecektir.
      Selamlar.

  93. anladım ben meteoroloji çok istiyorum haylimdeki tek meslek coğrafyam çok iyi bulutlara bakınca heyecanlanan tek varlığım ama ailem bilişim okumamı istiyor bana spiker mi olacaksın hava durumu spikeri ben diyorum atmosfer bilimcisi olucam ama dinleyen kim sizce kaç puan alırsam girerim giremezsem çok ağlarım o bölümde kendimi çok değiştiricem keşke o üniversiteye girmeme yardımcı olsanız ya :'(

  94. bende meteoroloji mühendisi olmak istiyorum yurt dışında iş imkanları nasıl türkiyede meteoroloji ilgi yok ama rüzgar enerjisi gibi meslek dallarında da çalışabiliriz bende meteoroloji mühendisi olmak istiyorum matematiğim kötü coğrafyam iyi nasıl gelebilirim o bölüme çok isteyen var mı ?

    1. Merhaba;
      Meteoroloji Mühendisliği kesinlikle tavsiye edebileceğim bir bölümdür. Özellikle Türkiye ve yurt dışındaki iş imkanları ile şu an ve gelecekte en popüler meslekler arasında yer almaktadır. En son kaç puan ile aldığını bilmiyorum ancak ÖSYM’nin sayfasından inceleme yapabilirsiniz.
      Selamlar.

      1. Serhat Bey size bir soru sormak istiyorum meteoroloji mühendisliğinden matematik mühendisliğine geçiş oluyor mu bilginiz var mı

Son Yazılanlar

UZEM

Ulusal zehir danışma merkezi Ulusal zehir danışma merkezi'nin kısaltması UZEM'dir. UZEM UZEM yani ulusal zehir danışma merkezi destek hattının numarası...

BEKO’nun açılımı nedir?

Beko'nun açılımı Bekonun açılımı: Bejerano ile KOÇ Holding'in kurmak istediği ortaklık sonucu, her iki şirketin, baş iki harflerinin birleşimi. BEKO'nun...

Samsung telefonlarda uygulama nasıl gizlenir

Samsung uygulama gizleme Samsung akıllı telefonlarda uygulama nasıl gizlenir bu makalemde detaylı bir şekilde anlatmaya çalışıyorum. Ayarlar bölümüne tıklıyoruzArama kısmına...

Uçak kaç km hızla kalkar?

Uçak kaç km hızlar kalkar? Uçaklar 240-285 km/sa hızla kalkarlar. https://youtu.be/aeiMLVQCRZc Uçak kalkış anı Uçaklar ne kadar hızla gider? Uçaklar...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ne zaman kuruldu?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ne zaman kuruldu? Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Devlet Meteoroloji İşleri Umum Müdürlüğü adı ile 10 Şubat 1937 tarihinde...

Ziraat Bankası ATM’den trafik cezası ödeme

Ziraat Bankası ATM'den trafik cezası ödeme Ziraat Bankası ATM'den trafik cezası ödeme istiyorsanız eğer hemen aşağıda paylaşmış olduğumuz videodaki adımları...

Kara kaş gözlerin elmas şarkısının sözlerini kim yazdı?

O şarkının sözleri kime ait? Motosikletimi çok dikkatli kullanırım normalde. Ama o gün son seste açtığım kulaklığımda çalan şarkının sözlerine...

Resmi hizmete mahsustur ne demek

3 kural ihlali Saatte 70 km/s hız kuralına uymadı. Kırmızı ışıkta geçti. Yayaya yol vermedi. 3 kural ihlalini görmeme sebep...