SEO Uzmanı Nasıl Olunur

Seo uzmanı nasıl olunur sorusu, uzun yıllardır arama motoru optimizasyonu üzerine çalışmalar yapmış olan birisi olarak cevaplanması en zor sorular arasında yer almaktadır. Çünkü bu soruya verilebilecek bütün cevaplar her SEO uzmanına göre farklılık göstermekte ve aynı zamanda kazanılan tecrübelerin anlatılması oldukça zor olmaktadır. Ama yine de ben makale aracılığı ile SEO uzmanı nasıl olunur cevabını, bu sektörde harcamış olduğum 7 senemi özet bir şekilde geçerek sizlere anlatmaya çalışacağım.

1. Senede Sahip Olunması Gereken Tecrübeler

İlk bir senede sahip olmanız gereken en önemli tecrübe makale yazma kavramını öğrenmektir. Hangi konu, hangi sektör olursa olsun makale nasıl yazılır öğrenmeniz gerekir. Onlarca, yüzlerce hatta binlerce makale yazacaksınız. Gerek forumlarda bulduğunuz işler olsun gerekse de size iş verecek olan şirketlerin sizlere verecek olduğu sitelerde makaleler yazacaksınız. Bu anda mesleğinizin adı web içerik editörü olacak. Size iş verenlerin tek isteği makale yazmanız olacaktır. 300 ile 1000 kelime arasında belirlenen bir sektörde makaleler yazacaksınız. İlk başta güzel bir iş gibi gelecek ama zamanla sıkılacaksınız. Çünkü konular birbirini tekrarlamaya başlayacak. Kimi zamanlar gelecek günde 5 makale yazacaksınız, kimi zamanlar gelecek bir tam gününüz hiç makale yazmadan geçecek.

1 TL’ye 3 TL’ye yüzlerce kelime yazmak zorunda kalacaksınız. Nereden iş gelirse kabul edecek ve size verilen konu ile ilgili doğal içerikler üreteceksiniz. Sizden istenen tek şey ise, yazacağınız içeriklerde hiç bir zaman kopya içerik kullanmamanız olacak. Ben bu işi 1 sene boyunca, gün içerisinde herhangi bir zaman periyotu olmadan yaptım. Kimi zaman gece çalıştım kimi zaman sabah. O zamanlar patronum olan arkadaşımın her istediğini yerine getirdim. Onun amacı sahip olduğu siteye kullanıcı getirmek ve aynı zamanda adsense aracılığı ile para kazanmaktı. Bir kaç iş ile beraber web içerik editörlüğünü günde 20 TL’ye yapardım. Bir site arkadaşlık üzerine diğer site ise kullanıcıların en çok arattığı online devlet işleri üzerineydi. 1 sene boyunca 500’ün üzerinde içerik yazdım.

2. Senede Sahip Olunması Gereken Tecrübeler

Bir sene içerik editörlüğüne emek verdikten ve farklı siteler içerik yazdıktan sonra iyi bir tecrübe kazanmış olursunuz. İlk yılınızın sonlarına doğru makale yazarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini en ince ayrıntılarına kadar öğrenirsiniz. Sizden makale yazmanızı isteyenlerin tecrübesi sayesinde sizlerde sahip olduğunuz bilgi birikimlerini kullanmaya başlayabilir ve internette web içerik editörü arayan firmalara başvuru yapabilirsiniz. 1000 TL civarında bir ücretle işe girmeye hazırsınız demektir. İlk başlarda denenirsiniz daha sonra makaleleriniz beğenildiğinde işe alınır ve sigortalı bir şekilde işe başlarsınız. Zamanla internetin temeli olan HTML kodlarını öğrenmeye başlarsınız. Artık sadece içerik editörü değil aynı zamanda HTML kodlar ile ilgili bilgi sahibi olan bir webmaster olmaya adım atarsınız. Ancak sizlerden istenen makalelerden dolayı tam olarak zamanınızı ayıramazsınız.

3. Senede Sahip Olunması Gereken Tecrübeler

Yazdığınız makalelere ne kadar kullanıcı geldiğini öğrenmeye başlarsınız. Bu bilgiyi öğrendikten sonra bende bir site açar ve kullanıcı trafiği olan web siteye sahip olur düşüncesine dalarsınız. Bunun için internet sitesi nasıl açılır öğrenmeye başlarsınız. Firmanızın haberi olmadan ya da firma yetkilinize danışarak kendinize bir internet sitesi açarsınız. Bu sitenin tabanı genellikle HTML, joomla ya da wordpress ile olur. Açtığınız siteye içerikler girmeye başlar ve ardından gelen kullanıcı trafiğinin ne kadar olduğunu öğrenmeye başlarsınız. Artık web içerik editörlüğünden çıkar ve internet sitesi nasıl yapılır öğrenmeye başlarsınız. Ama hala daha tecrübesiz ve size makale yazmanızı isteyen şirketlere muhtaç durumda olursunuz. Ama olsun 3 sene sonunda maaşınız 1500 TL civarında olur. Eğer bu aralarda aklınıza tutacak bir fikir gelirse 3 senelik tecrübeniz sayesinde hayatınızı kurtarma şansınız olur.

4. Senede Sahip Olunması Gereken Tecrübeler

Google, yandex, bing ve yahoo gibi sitelere açmış olduğunuz sitenin nasıl eklendiğini öğrenmeye başlarsınız. Bu arama motorlarında indexlenen sayfalarınızı ve sitenize nerelerden kullanıcı geldiğini takip etmeye başlarsınız. Bugüne kadar kendinize özgü olarak açmış olduğunuz sitelere Google’dan adsense reklamları almaya başlarsınız. Adsense nedir öğrenir ve günlük tıklama oranları ile birlikte kazanmış olduğunuz ücretleri takip etmeye başlarsınız. İlk günlerde bu ücretler sıfırken zamanla nasıl arttığını takip edersiniz. Bu arada FTP nedir öğrenir, sitelerinize FTP ile bağlanarak hazır altyapılar (wordpress, joomla, php scripti vesaire) kurmaya başlarsınız. 4. senin sonunda, web içerik editörlüğünün yanı sıra HTML, WordPress, PHP, Joomla gibi konularda bilgi sahibi olursunuz. Hosting firmalarından alan adı ve domain nasıl alınır öğrenir ve ardından tanıdıklarınıza ve forumlarda bulunan ve site açmak isteyen üyelerin isteklerini yerine getirmeye başlarsınız.

Bu yıl çok kritiktir. Artık profesyonel bir içerik editörü olursunuz. Site, alan adı ve hosting alınarak nasıl açılır öğrenmeye başlarsınız. Ardından bir çok refaransa sahip olur ve belirli ücretler belirleyerek site açmaya başlarsınız. Tam anlmı ile bir webmaster olur ve site açarak istenen kelimelerde nasıl kullanıcı sağlanır öğrenmeye başlarsınız.

5. Senede Sahip Olunması Gereken Tecrübeler

Google, yandex, bing gibi arama motorları ilginizi çekmeye başlar. Aynı zamanda siteler için Google Adwords reklamları nasıl alınır öğrenmeye başlarsınız. Bu arada wordpress ve benzeri alt yapılar ile açmış olduğunuz sitelerde hangi kelimede kaçıncı sırada olduğunuzu takip etmeye başlarsınız. Arama motorlarının istekleri doğrultusunda sitelerin nasıl oluşturulması gerektiğini öğrenirsiniz. r10, wmaraci, donanım haber, fuub gibi güncel ve webmasterların yer aldığı sitelerde sizlerde yerinizi ayırtmaya başlarsınız. İstenen bir kelimede daha üst sırada yer alabilmek için, diğer sitelerden alınan bağlantıların, meta title, description alanlarının nasıl oluşturulması gerektiğinin, güncel içerikler ve devamlılığın ne kadar önemli olduğunun farkına varırsınız. Bu arada adwords reklamlarınızı daha düzenli bir şekilde geliştirmeye başlayarak, iş aldığınız firmaların daha fazla kazanmasını sağlarsınız. Farklı sitelerden alınan banner reklamlar ile site hitini ve gelirleriniz arttırırsınız.

6. Senede Sahip Olunması Gereken Tecrübeler

Google’da en çok aratılan kelimeleri takip etmeye başlarsınız. Bu arada bu zaman kadar çalışma yaptığınız sitelerin bir kısmının spam siteler arasına nasıl girdiğini görür ve ardından bu siteler arasından nasıl çıkarılacağını öğrenirsiniz. Siteye doğal olmayan hitler çekmeye başladığınızdan ve aynı zamanda ücretli almış olduğunu linkler tarafından bu duruma nasıl düştüğünüzü anlarsınız. Bu arada sosyal medya optimizasyonunun ne kadar önemli bir konu olduğunu anlamaya başlar ve Türkiye’de en çok ziyaret edilen sosyal paylaşım sitelerinde sayfalarınızı açarsınız. Haber ve blog sitelerinde özel yazar olarak yazılar yazmaya başlarsınız. Hangi kelimede kaçıncı sırada olduğunuzu takip etmeye başlar ve aynı zamanda özel SEO eklentileri kullanırsınız.

CSS, tasarım, php, html, wordpress, photoshop, video düzenleme programları ve ilginiz olan bütün programları azda olsa öğrenmeye başlarsınız. Belirli kelimelere özel çalışmalar yapmaya başlarsınız. Alexa, pagerank, seo analizi, responsive site yapımı ve benzeri bir çok konuda bilgi sahibi olmaya başlarsınız. İstediğiniz tasarımda ya da projede siteyi açabilme yeteneğine sahip olursunuz. Artık elinizde çalışma yaptığınız yüzlerce site olur ve yeni bir sitede çalışma yapacağınız zaman, o eski sitelerinizde sahip olduğunuz tecrübeleri kullanırsınız. Artık seo uzmanı olmuş ve istediğiniz bir siteyi istenilen kelimelerde, istediğiniz sıraya getirmeye başlayabilirsiniz. Artık kazancınız 3000 TL üzerindedir.

7. Senede Sahip Olunması Gereken Tecrübeler

Her SEO uzmanı kendine özel seo taktiklerine sahip olur. Gerek arama motorlarının güncellemelerini takip ederek gerekse de çalışma yaptığı sitelerden sahip olduğu tecrübeler aracılığı ile birlikte istenilen bir kelimede istenilen bir sıraya çıkarma özelliğine sahip olur. Bu senenin sırlarını paylaşmıyor ve sizlerin zamanla öğrenmesini istiyorum.

Seo uzmanı nasıl olunur sorusunu, yaşamış olduğum tecrübeler ile birlikte anlatmaya çalıştım. Kesinlikle özet geçilmiş bir 6 yıldır. Bu sebeple bu makalenin dışında diğer SEO uzmanları tarafından yazılmış olan makaleleri de okumanızı tavsiye ederim. Umarım sizlerde aramıza katılabilirsiniz.

İlgili Yazılar


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Güzel yazı fakat SEO ile ilgili iki içeriğiniz olduğunu görüyorum. Seo ile daha fazla içerik girerseniz daha faydalı olur kanısındayım. Bildiğiniz gibi seo konusunda uzman olan kişiler sırlarını pek paylaşmak istemez. Fakat bilgi paylaştıkça değer kazanır.

    1. Merhaba Hasan;
      Vakit buldukça yazacağım. Ama bu yorumunla önemli bir bilgi vereyim. Yorumlardan alınan linkler oldukça değersizleşti ve aynı zamanda sitelere zarar vermeye başladı.
      Selamlar.

Son Yazılanlar

UZEM

Ulusal zehir danışma merkezi Ulusal zehir danışma merkezi'nin kısaltması UZEM'dir. UZEM UZEM yani ulusal zehir danışma merkezi destek hattının numarası...

BEKO’nun açılımı nedir?

Beko'nun açılımı Bekonun açılımı: Bejerano ile KOÇ Holding'in kurmak istediği ortaklık sonucu, her iki şirketin, baş iki harflerinin birleşimi. BEKO'nun...

Samsung telefonlarda uygulama nasıl gizlenir

Samsung uygulama gizleme Samsung akıllı telefonlarda uygulama nasıl gizlenir bu makalemde detaylı bir şekilde anlatmaya çalışıyorum. Ayarlar bölümüne tıklıyoruzArama kısmına...

Uçak kaç km hızla kalkar?

Uçak kaç km hızlar kalkar? Uçaklar 240-285 km/sa hızla kalkarlar. https://youtu.be/aeiMLVQCRZc Uçak kalkış anı Uçaklar ne kadar hızla gider? Uçaklar...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ne zaman kuruldu?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ne zaman kuruldu? Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Devlet Meteoroloji İşleri Umum Müdürlüğü adı ile 10 Şubat 1937 tarihinde...

Ziraat Bankası ATM’den trafik cezası ödeme

Ziraat Bankası ATM'den trafik cezası ödeme Ziraat Bankası ATM'den trafik cezası ödeme istiyorsanız eğer hemen aşağıda paylaşmış olduğumuz videodaki adımları...

Kara kaş gözlerin elmas şarkısının sözlerini kim yazdı?

O şarkının sözleri kime ait? Motosikletimi çok dikkatli kullanırım normalde. Ama o gün son seste açtığım kulaklığımda çalan şarkının sözlerine...

Resmi hizmete mahsustur ne demek

3 kural ihlali Saatte 70 km/s hız kuralına uymadı. Kırmızı ışıkta geçti. Yayaya yol vermedi. 3 kural ihlalini görmeme sebep...