Mobil SEO

Mobil SEO yapılan bütün arama motoru optimizasyonu çalışmalarının, akıllı telefonlarda en etkili sonuçlarını alabilmek için yapılması gereken çalışmalara verilen bir isimdir. Mobil SEO’yu daha iyi anlayabilmek amacı ile maddeler halinde neden önemli olduğunu, neler yapılması gerektiğini ve aynı zamanda iyi sonuçların nasıl alındığını sizlere anlatmak istiyorum.

A – MOBİL SEO BAŞLANGIÇ BÖLÜMÜ

1. MOBİL SEO NEDİR 

Arama motoru optimizasyonu ve arama motorlarında daha iyi konumlarda yer alabilmek için yapılan çalışmaların etkisini masaüstü bilgisayarlarda an ve an görebilmek mümkündür. Aynı etkiyi mobil cihazlarda da görebilmeniz için sitenizin sahip olması gereken bazı özellikler bulunmaktadır.

2. MOBİL UYUMLU SİTELERİN AYRICALIKLARI

Google çok kısa bir süre önceye kadar arama motoru optimizasyon çalışmalarını hem masaüstünde hemde mobilde aynı gösterse de şu anda bu durum tamamen farklıdır. Mobil uyumlu sitelere artık bir ayrıcalık tanınmaktadır. Siteniz mobil uyumlu değil ise masasütünde yapmış olduğunuz aramalarda sıralamanız farklı, mobilde yapmış olduğunuz aramalarda ise sıralamanız farklı görünmektedir. Siteniz mobil uyumlu ise arama sonuçlarında daha üst sıralarda almanız mümkün ve masaüstünde yapılan sıralamalarla bazen eş değer durumda hatta bazen daha üst sıralamalarda görünmeniz olasıdır.

3. MOBİL SİTELER NEDEN TERCİH EDİLİYOR 

Google’un mobil uyumlu sitelere tanımış olduğu ayrıcalık (arama sıramalarında daha üstlerde yer alma) aslında biz kullanıcıların davranışlarından kaynaklanmaktadır. Çünkü mobil cihazlardan mobil sitelere giriş yapan kullanıcılar ile mobil cihazlardan mobil uyumlu olmayan sitelere giren kullanıcıların davranışları ve sitede kalma süreleri tamamen farklıdır. Şöyle düşünelim. Bir alışveriş sitesi var ve bu alışveriş sitesinden ürün alabilmek için sürekli telefonunuzda yakınlaştırmalar uzaklaştırmalar yapıyorsunuz. Butonlara basamıyorsunuz. Ödeme yapabilmek için deyim yerinde ise işkence çekiyorsunuz. Bir alışveriş sitesi daha var mobil uyumlu ve bütün işlemlerinizi sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebiliyor, alacağınız ürünü kolayca inceleyebiliyorsunuz. Ben şahsen ikinci siteyi tercih ediyorum. Benim gibi milyonlarca kullanıcının da davranışı artık bu oluyor. Sabah haber okumak için sitelere giriş yapan kullanıcılar artık mobil olmayan sitelerden uzaklaşıyor. Çünkü kendilerine, site masaüstü gibi açılıyor ve ne yazıldığını okuyamıyorlar. Sürekli sıkıştırma ve yakınlaştırma ile uğraşmak zorunda kalıyorlar. Sonra birden mobil uyumlu bir siteye giriyorlar ve haberler kolayca okunuyor, fotoğraflar görünmek istendiği gibi incelenebiliyor, videolar izlenebiliyor. O sitenin mobil uyumlu olduğunu biliyorlar ve bundan sonra o tarz sitelere giriş yapıyorlar. Sebebini aslında bu maddede anlamak kolay: Mobil uyumlu siteler kullanıcılara kolaylıklar sağlıyor ve daha çok tercih ediliyor. Bunu gören arama motorları da tercih edilen mobil uyumlu sitelere ayrıcalık tanıyor.

4. ARAMALARDA MOBİL UYUMLU SİTE GÖRÜNÜMÜ

Mobil cihazlar kullanılarak Google’da bir arama yapıldığında mobil uyumlu (bir diğer adınıda kullanalım: responsive) olan siteler hemen açıklama kısmından önce belirtiliyor. Açıklama kısmı derken Google’da bir arama yaptığınızda önce bir başlık, sonra link sonrada da sayfa hakkında çıkan alandan bahsediyorum. Google bu site mobil uyumlu diyor sizlere. Siteye giriş yaparsanız eğer daha kolay bir şekilde içerisinde dolaşabilirsiniz demek istiyor. En azından o sinyali veriyor diyelim. Çünkü mobil uyumlu bir sitede rahat bir şekilde dolaşıp dolaşamayacağınızı bilemesiniz. İlerleyen maddelerde bu konuya değineceğim.

Google'da Mobil Uyumlu Site Görünümü
Google’da Mobil Uyumlu Site Görünümü

5. AKILLI TELEFONLARDAN YAPILAN ARAMA SAYILARI ARTIYOR

Hiç etrafınıza bakıyor musunuz ? Hemen hemen artık herkeste akıllı cep telefonları mevcut. Bu telefonlardan da sürekli arama motorlarında aramalar yapılıyor ve sitelere trafikler sağlanıyor. Hatta şöyle söyleyebilirim mobil cihazlardan o kadar çok arama ve sitelere giriş yapılıyor ki bir çok sitemin analytics hesaplarına baktığımda mobil cihazlardan gelen trafikler masaüstü bilgisayarlardan gelen trafiği geçmiş durumda olduğunu görebiliyorum. Hatta şunu iddaa edebilirim mobil cihazlardan sitelere giriş oranı %90’lara kadar çıkacaktır 2017’den sonra. Böyle bir potansiyel varken mobil SEO ve tabi ki mobil uyumlu sitelerin önemi de bir hayli artıyor.

Benim şu anda 3 tane telefonum var. Bunlardan 2 tanesi 3310 diğeri ise LG G2. Emin olabilirsiniz ki şöyle bir etrafıma baktığımda o eski telefonları kullanan kimseyi göremiyorum. Hatta şimdi bu makaleyi yazdığım şirket odamdaki arkadaşların telefonlarına baktığımda sırası ile İphone 6 Plus, İphone 6, Galaxy Note 2, General Mobile Discovery, LG G4 ve Galaxy Note 6 Edge cep telefonlarına sahip olduklarını görebiliyorum. Hepsinde de tabi ki internet var. Geçende yapmış olduğum bir sunumda ise 21 arkadaşımdan 21’inde de akıllı telefon olduğunu ve hepsinin internete giriş yapabildiğini bizzat test ettim. Bu istatistik için ve beni dinledikleri için bu makalem aracılığı ile hepsine tek tek teşekkür ederim. Bu maddede anlatmaya çalıştığım şey artık mobil cihaz kullanım yoğunluğu git gide artıyor. Hatta masaüstü bilgisayar olmasına rağmen evlerinde bir çok kullanıcı daha kolay olduğu için cep telefonları ile aramalar ve sitelere giriş yapıyor. Eskiden bir aile ziyaretine gittiğimde çalışmalarımı yapacak bilgisayar bulamazdım ama şu anda hepsi mobile yönlendiği için çok rahat olduğumu söyleyebilirim.

MOBİL SEO BAŞLANGIÇ BÖLÜMÜ HAKKINDA SÖYLEMEK İSTEDİKLERİM

Bu bölümde sizleri biraz sıkmış olabilirim. Ama bilmenizi istediğim şey mobil SEO’nun önemi ve sitelerinizin mobil uyumlu olduğu taktirde sizlere ne kadar artı katabileceğini anlatmaktı. Belki en sıkıcı bölüm olabilir ama bu bölümü öğrenmeden mobil SEO’nun önemini anlayamaz ve kendinizi bu konu üzerinde geliştirmezsiniz. Yani önemli olmayan bir konu üzerine yoğunlaşmazsınız. Bakın şunu açıkça söylüyorum ve hemen aşağıda bir istatistik paylaşıyorum sizlerle. Mobil SEO başta SEO uzmanları olmak üzere tüm internet sitesi sahiplerinin her şeyi olacaktır. Tabi burada önce SEO’yu unutmayalım.

B – MOBİL SEO BİRAZ ÖĞRENELİM

6. MOBİL UYUMLULUK TESTİ

İlk 5 maddeden sonra artık bir şeylerin testlerini yapmaya başlamanın zamanı geldi. İnternet sitenizi sizler yapmış olabilirsiniz, sizin adınıza bir yazılımcı yapmış olabilir ya da özel bir firmadan hizmet alıyor olabilirsiniz. Peki siteniz mobil uyumlu mu ? Bunu öğrenmenin yolu çok kolay. Hemen bu noktada Google’nun sunmuş olduğu mobil uyumluluk testi yapan bağlantıyı hep beraber ziyaret edelim.

Mobil Uyumluluk Testi

Siteniz eğer mobil uyumlu değil ise aşağıdaki görselde bulunan bir sonuç ile karşılaşacaksınız. Bu sonucun hemen altında hataların neler olduğunu ve sitenizi mobil hale getirebilmeniz için neler yapabileceğinizi anlatan bir kaç bağlantıya ulaşacaksınız. Aşağıda paylaştığım bağlantı serhatsaglam.com.tr adresine ait ve mobil uyumlu değil. Ama bilmenizi isterim SEO çalışmalarını yaptığım sayfam serhatsaglam.com.tr/blog ve kurulduğu ilk günden beri mobil uyumlu.

mobil uyumluluk test aracı
Mobil Uyumlu Olmayan Sitenin Sonuçları

 Hemen aşağıda bulunan görsel aracılığı ile de mobil uyumlu bir site ile bu bağlantıdan test yapıldığında nasıl bir sonuç ile karşı karşıya kalınacağını görebilirsiniz. Umarım yeşili görenler arasında olursunuz. Değilseniz maalesef bir altyapı değişikliğine gitmek zorunda kalacaksınız.

Mobil Uyumlu Sitenin Test Sonucu
Mobil Uyumlu Sitenin Test Sonucu

 7. MOBİL CİHAZLARI TANIYALIM

Buraya kadar geldiyseniz eğer sizleri öncelikle tebrik ederim. Toplamda 950 kelime okumuşsunuz demektir. Ama şöyle bir makaleme dönüm baktığımda mobil uyumlu siteden bahsederken tam olarak neyden bahsedildiğini belirtmediğimin farkındayım. Tabi bununla birlikte mobil cihazların neler olduğunu belirtmediğimin. Mesela tabletler mobil cihazlar mı ? Ya da küçük notebooklar masaüstü mü diye geçiyor yoksa mobiller mi ? Şu an kullandığınız telefon akıllı bir telefon mu değil mi ? Birisi sizlere bu soruyu sorduğunda mutlaka cevaplayabilmeniz gerekir. Bu noktada benim gözümde her dökümandan daha değerli olan Google’dan alıntılama yapalım.

Mobil: “Mobil” veya “mobil cihazlar” deyimi Android çalıştıran cihazları, iPhone veya Windows Phone gibi akıllı telefonları ifade eder. Mobil tarayıcılar HTML5 özelliklerinin geniş bir kümesini oluşturabilmeleriyle masaüstü tarayıcılara benzerler, ancak ekran boyutları daha küçüktür ve hemen her durumda, varsayılan yönleri dikeydir.

Tabletler: Tabletleri kendi özel sınıfında cihazlar olarak değerlendiririz ve mobil cihazlardan söz ettiğimizde genellikle tabletleri tanıma dahil etmeyiz. Tabletler daha büyük ekranlara sahiptir. Bu da, tablet için iyileştirilmiş içerikler sunmadığınız takdirde, kullanıcıların, sitenizi akıllı telefon tarayıcısındaki gibi değil, masaüstü tarayıcılarındaki gibi göreceğini varsayabileceğiniz anlamına gelir.

Multimedya telefonları: Bunlar, XHTML standartlarını karşılayacak biçimde kodlanmış sayfaları oluşturabilen, HTML5 İşaretleme ve JavaScript/ECMAscript destekleyen, ancak HTML5 standardındaki bazı uzantı API’larını desteklemeyebilen tarayıcılara sahip telefonlardır. Bu, genellikle akıllı telefon sınıfında olmayan çoğu 3G özellikli telefonlardaki tarayıcıyı belirtir.

Özellikli telefonlar: Bu telefonlarda, tarayıcıların standart HTML kullanılarak kodlanmış web sayfalarını oluşturma yeteneği yoktur. Buna, sadece cHTML (iMode), WML, XHTML-MP vb. oluşturabilen tarayıcılar da dahildir.

Yukarıda yazılanlardan ne anlamamız gerekir diye sorduğunuzu biliyorum. Özetlemek gerekir ise Google sadee akıllı telefonlarda bir sitenin mobil uyumlu olup olmadığına bakıyor. Yani android, ios ve windows olan telefonlar, HTML5 özelliklerinde siteyi tanımlayabilen cihazlar. Tabletler ise boyutlarından ve mobil olmama (arama yapamama gibi) özelliklerinden dolayı genellikle tabletler mobil sınıfına girmiyor. Aslında akıllı telefonların ne anlama geldiğini biliyorsanız eğer bu maddeyi anlamışsınız demektir. Örnek olarak kullandığım LG G2 bir akıllı telefon. Ya da sizin kullandığınız bir iphone 4, iphone 5s, Samsung Galaxy S3…

 8. MOBİL UYUMLU SİTE DENİNCE AKLA GELEN

Mobil uyumlu siteler konusuna gelirsek ise akıllı telefonların boyutlarına göre şekillenebilen ve sitenin daha kolay bir şekilde gezilebilmesini sağlayan uyumlu web tasarım araçları ile geliştirilmiş siteler olarak tanımlayabiliriz. Mobil uyumlu bir sitenin aynı zamanda tabletlerin boyutlarına göre de şekillenmesi gerektiğinin önemi üzerinde de durayım ben burda. Mobil uyumlu bir site hangi akıllı telefonda açılırsa açılsın o telefonun ekran boyutuna göre şekillenecektir. Yani gereksiz yere zoom (yakınlaştırma), çift tıklama yaparak bir alana odaklanma gibi gereksiz tıklamaların ortadan kaldırıldığı sitelerdir. Örnek olarak www.serhatsaglam.com.tr adresini açarsanız masaüstünde nasıl açılıyorsa telefonunuzda da o şekide açılacaktır. Yazmış olduğum yazıları okuyabilmek için yakınlaşmanız ve uzaklaşmanız gerekecektir sürekli. Ancak bu makalemi bir mobil cihazda açarsanız, cihazınızın boyutunu sitem tanıyacak ve sizlerin yazımı okuyabilmeniz için en uygun boyuta getirecektir. Uzaklaşma ya da yakınlaşma yapmanıza gerek kalmayacaktır. Mobil uyumlu kelimesinin bir diğer çok bilinen adı ise responsive’dir. Genelde sitenin tasarımı responsive mi sorarız.

9. SİZLERE TAVSİYEM DUYARLI WEB TASARIMI

Sanıyorum responsive tasarım, mobil uyumlu site, Google’un nezlinde mobil cihazlar hangileri, mobil uyumlu sitelerin neden önemli olduğu gibi kavramlar kısmende olsa öğrendik. Buraya kadar açıkçası mobil SEO’nuzu en çok etkileyecek olan çalışmalardan bahsetmedim. Bu maddeden sonra detaylı bir şekilde mobil uyumlu hale getirilen bir sitede mobil SEO’nun nasol yapılacağına dair bilgiler vereceğim ama önce kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir konuya değinmek istiyorum.

Mobil tasarıma sahip olmayan internet siteleri mobil uyumlu hale getirilmeden önce kesinlikle Duyarlı Web Tasarım kullanılmalıdır. Bazı alt yapılar ya da tasarımlar dinamik ve farklı URL’lerden oluşan bir method ile mobil hale getirilebilir. Ama deneyimlerimden yola çıkarak bu iki  methodu kullanmamanızı tavsiye ediyorum. Google belki kendileri için sıkıntı olmayacağını söyler ama sizler için istenmeyen sorunlar çıkartacaktır. Gelin bu noktada da Google’dan ufak bir alıntı yapalım.

Duyarlı web tasarımı: Kullanıcının cihazından (masaüstü, tablet, mobil, görsel olmayan tarayıcı) bağımsız olarak aynı HTML kodunu aynı URL’den sunar, ancak ekran boyutuna göre görüntüyü farklı olarak (“duyarlı”) oluşturabilir. Duyarlı tasarım, Google’ın önerilen tasarım kalıbıdır.

Dinamik sunum: Cihazdan bağımsız olarak aynı URL’yi kullanır; ancak sunucuda kullanıcının tarayıcısı ile ilgili bulunan bilgilere dayanarak farklı cihaz türleri için farklı HTML sürümü oluşturur.

Ayrı URL’ler: Her bir cihaza ayrı URL’lerden farklı kod sunar. Bu yapılandırma, kullanıcının cihazını tespit etmeye çalışır ve sonra onu, Vary HTTP üstbilgisi ile HTTP yönlendiricileri kullanarak uygun sayfaya yönlendirir.

Mesela ayrı URL’ler masaüstünde aaaaa.com açılırken telefonda m.aaaaa.com açılan sitelerdir…9. madde henüz bitmedi.

DEVAMI GELİYOR…

C – MOBİL SEO BEYİN FIRTINASI

İlgili Yazılar


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılanlar

UZEM

Ulusal zehir danışma merkezi Ulusal zehir danışma merkezi'nin kısaltması UZEM'dir. UZEM UZEM yani ulusal zehir danışma merkezi destek hattının numarası...

BEKO’nun açılımı nedir?

Beko'nun açılımı Bekonun açılımı: Bejerano ile KOÇ Holding'in kurmak istediği ortaklık sonucu, her iki şirketin, baş iki harflerinin birleşimi. BEKO'nun...

Samsung telefonlarda uygulama nasıl gizlenir

Samsung uygulama gizleme Samsung akıllı telefonlarda uygulama nasıl gizlenir bu makalemde detaylı bir şekilde anlatmaya çalışıyorum. Ayarlar bölümüne tıklıyoruzArama kısmına...

Uçak kaç km hızla kalkar?

Uçak kaç km hızlar kalkar? Uçaklar 240-285 km/sa hızla kalkarlar. https://youtu.be/aeiMLVQCRZc Uçak kalkış anı Uçaklar ne kadar hızla gider? Uçaklar...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ne zaman kuruldu?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ne zaman kuruldu? Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Devlet Meteoroloji İşleri Umum Müdürlüğü adı ile 10 Şubat 1937 tarihinde...

Ziraat Bankası ATM’den trafik cezası ödeme

Ziraat Bankası ATM'den trafik cezası ödeme Ziraat Bankası ATM'den trafik cezası ödeme istiyorsanız eğer hemen aşağıda paylaşmış olduğumuz videodaki adımları...

Kara kaş gözlerin elmas şarkısının sözlerini kim yazdı?

O şarkının sözleri kime ait? Motosikletimi çok dikkatli kullanırım normalde. Ama o gün son seste açtığım kulaklığımda çalan şarkının sözlerine...

Resmi hizmete mahsustur ne demek

3 kural ihlali Saatte 70 km/s hız kuralına uymadı. Kırmızı ışıkta geçti. Yayaya yol vermedi. 3 kural ihlalini görmeme sebep...