E-tahsilat Sistemi

E-tahsilat sistemi hakkında detaylı bilgi vermeden önce özel bir bilgi paylaşımında bulunmak istiyorum. Bankalararası Kart Merkezi’nin Mart ayı verilerine bakıldığında Türkiye’de kullanılmakta olan kredi kartı sayısı 58.661.153 banka kartı sayısı ise 112.296.332. Geçen senenin aynı dönemine bakıldığında ise 1 sene içerisinde kredi kart sayısının 1 milyon, banka kartı sayısının ise 4 milyon arttığı görünüyor. Her geçen sene ise kredi kartı ve banka kartı kullanım sayısı hız ve hız artmaya devam ediyor. İnsanlar nakit kullanımından uzaklaşıyor.

Bütün çalışmalarını yakından takip ettiğim Soner Bey’in (BKM Genel Müdürü) 2023 yılında yüzde 100 nakitsiz ödemeler toplumu arzusunun ise yerine geleceğine kesinlikle katılıyorum. Özellikle Türkiye’nin Ödeme Yöntemi (TROY) ile bu arzunun gerçeğe dönüşmesinde büyük katkısı olacağına inanıyorum.

e-tahsilat-yazilim-sistemiE-TAHSİLAT SİSTEMİ

E-tahsilat sistemi hakkında bilgi vermeden önce yukarıdaki bilgi paylaşımı yapmamın sebebi aslında şu. E-tahsilat sistemi internette online kredi kartı tahsilatı yapılabilmesi için geliştirilmiş bir yazılım. Kredi kartı kullanımının bu denli arttığı ülkemizde e-tahsilat sistemi sahibi olmak ayrıcalığı da artık yavaş yavaş zorunluluğa dönmeye başlıyor. Teknolojiyi yakından takip etmeyen ya da teknolojinin gerisinden gelen firmalar maalesef ciddi tahsilat problemleri ile karşı karşıya kalmaya devam ediyor.  Bütün bu problemlerin yanı sıra kredi kartı tahsilat sistemine de sahip olunmaması özellikle firmaların finansal sorunlarının da artmasına sebep oluyor. Çünkü insanlar ödemelerini kredi kartı ya da banka kartı ile yapmayı tercih ediyor. Bu durum onlara kolaylık sağlıyor ve zaman kazandırıyor. Bir ürün alırken havale, eft ya da nakit ödeme ile uğraşmak yerine saniyeler içerisinde kredi kartları ile ödemelerini tamamlıyorlar.

E-TAHSİLAT

Buraya kadar yazdıklarımda aslında sizlere vermek istediğim ince nokta şuydu. Kredi kartı kullanım sayısı artıyor. Artmaya da devam ediyor ki önüne geçilemez. İnsanların kredi kartı kullanımı alışkanlığını yakından takip eden finans ve bilişim departmanları gerek nakit akışını düzene sokabilmek gerekse de ödemelerin zamanında alınabilmesini sağlayabilmek için firmalarına e-tahsilat sistemlerini kurmaya başlıyor ki binlerce firma bu sistemi kurmuş durumda. E-tahsilat sistemine sahip olmayan firmalar ise aşırı iş gücü, zaman kayıpları ve tahsilatların zamanında alınamaması sorunları ile mücadele etmeye ediyor. Yani anlatmak istediğim şey şu; ticaret yapan her kurum, kuruluş ve firmanın e-tahsilat sistemlerine sahip olması gerekiyor. Hemen sizlere e-tahsilat kelimesinin de ne olduğunu ve ardından nasıl bir şekilde kurulduğunu anlatayım. En sonda ise ayrıcalıkları, özellikleri ve firmanız için hangi artılara sahip olduğunu anlatacağım. Ama önce kredi kartı ile hızlı bir şekilde nasıl tahsilat yapılır isterseniz izleyelim.

E-tahsilat’ın açılımı elektronik tahsilat. İnternette online bir şekilde kredi kartı tahsilatı yapılabilmesi için geliştirilmiş yazılımlar bütünü. Peki e-tahsilat sistemi nasıl kuruluyor ?

E-TAHSİLAT SİSTEMİ NASIL KURULMAKTA

İnternetten e-tahsilat sistemi kullanarak kredi kartı tahsilatı yapmak isteyen firmalar profesyonel bir e-tahsilat sitesi kurmaktadırlar. Ardından kurulan bu sistem ile birlikte çalışılmak istenen bankaya sanal pos başvurusu yapılmaktadır. Alınan ya da sahip olunan sanal poslar e-tahsilat sitesine entegre edilmektedir. Artık firma sorunsuz, güvenli ve kolay bir şekilde internet üzerinden ödeme alabilmektedir. Alınan her ödeme e-tahsilat sistemi sahibi olan firmanın direk olarak banka hesabına yansımaktadır.

Türkiye’de e-tahsilat sistemi ilk defa Eçözüm Bilgi Teknolojileri A.Ş. tarafından kurulmuş ve 1000’in üzerinde firma tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Özellikle bayisi, alt bayi yapısı ile çalışan distribütör ve toptancı firmalar, düzenli ödeme (aidat) alması gereken spor kulüpleri, dernekler, vakıflar, okullar, site yönetimleri, işletme, kurum ve kuruluşlar e-tahsilat sistemlerini tercih etmekteler. Bu sistemin tercih edilme sebeplerini dilerseniz anlatmaya başlayayım.

1. MUHASEBE VE FİNANS DEPARTMANLARINDA YAŞANAN SIKINTILAR

Muhasebe ve finans departmanların yaşadıkları en büyük sorunların başında tahsilatların zamanında yapılamaması gelmektedir. Ödeme alınması gerekir ama ödeme alınması gereken yere ulaşılamaz. Bu durumda direk olarak firmanın finansal akışına etki eder. Bir diğer sorun ise aşırı iş gücü ve zaman kayıplarının yaşanmasıdır. Alınan her ödemenin tek tek takip edilmesi gerekir, ödeme alabilmek için e-posta, telefon ve faks trafiği yaşanır, havale ya da EFT ile ödeme alındığında banka hesaplarının düzenli bir şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir. Bütün bunların yanı sıra her işlemin ayrı ayrı raporlanması zorunluluğu bulunmaktadır.

Üçüncü sorun ise tahsilatta yaşanılan hatalardır. Ödeme eksik veya fazla alındığında muhasebe departmanları bu yanlışı düzeltebilmek için saatlerini verebilmektedirler. Ay sonu gediğinde ise hesap karışıklıkları ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Kısacası havale, EFT, nakit, yerinde tahsilat ve benzeri klasik tahsilat yöntemlerini kullanmak firmanın çalışma aksamını etkileyen büyük bir sorundur. İşte e-tahsilat sistemleri ile yukarıda yaşanan bütün sorunlar ortadan kaldırılır. Muhasebe departmanının sadece alınan ödemeleri e-tahsilat siteleri üzerinden takip etmeleri yeterli olmaktadır. E-tahsilat sisteminin özelliklerinde detaylı bahsedeceğiz ancak bilgi vermekte fayda var. Alınan her ödeme ERp entegrasyonu sayesinde otomatik olarak kullanılmakta olan muhasebe programına işlenebilmektedir.

2. E-TAHSİLAT SİSTEMİNİN SAHİP OLDUĞU ÖZELLİKLER

E-tahsilat sisteminin sunmuş olduğu ayrıcalıkları dilerseniz maddeler halinde sizlerle paylaşayım.

  • Kredi kartlarından tek çekim tahsilat yapabilirsiniz.
  • Kredi kartlarından taksitli bir şekilde tahsilat yapabilirsiniz.
  • Bayi tahsilat sistemi ağınızı oluşturarak bayi, alt bayi ve son kullanıcılardan kredi kartı tahsilatı yapabilir aynı zamanda bayilerinizin alt bayilerinden, alt bayilerinizin ise son kullanıcılardan e-tahsilat sisteminiz üzerinden tahsilat yapmalarını sağlayabilirsiniz.
  • SMS ve E-mail gönderimleri yaparak otomatik bir şekilde krdi kartı tahsilatı yapabilirsiniz.
  • Farklı ödeme seçenekleri sunabilirsiniz. Yani bir grup müşterinize 9 taksit yapıyor iken başka bir gruba 6 taksit uygulayabilirsiniz. Bir gruba banka komisyonları ekliyor iken başka bir gruba komisyon eklemeyebilir veya daha az ya da çok komisyon ekleyebilirsiniz.
  • Dövize endeksli ya da dövizli tahsilat işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
  • 3D Secure uyumlu sanal pos yazılım altyapısına sahip olarak güvenli bir şekilde tahsilat yapabilirsiniz.
  • Herhangi bir ödemede sıkıntı yaşandığında online bir şekilde saniyeler içerisinde iptal/iade işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Muhasebe cari ve ekstre entegrasyonu sayesinde alınan her ödemenin ERP programınıza otomatik bir şekilde işlenmesini sağlayabilirsiniz.
  • B2B ve B2C entegrasyonuna sahip olabilirsiniz.
  • Yapılan her ödemeyi yönetim paneliniz üzerinden online olarak takip edebilir, işlem raporlarına dilediğiniz zaman aralıklarında ulaşabilir, raporları export edebilir, grafiksel raporlar çıkartabilir ve dilediğiniz bir şekilde raporlama özelliklerine sahip olabilirsiniz.

Yukarıda e-tahsilat sistemlerinin sahip olduğu ayrıcalıklardan sadece bir kısmını paylaştım. Diğer bütün özellikler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilmek için 0 212 256 60 00‘ı arayarak e-tahsilat uzmanlarının ücretsiz bir şekilde sizlere sunum yapmalarını ve e-tahsilat sistemlerinin sahip olduğu her detayın anlatılmasını sağlayabilirsiniz.

3. GELİŞTİRİLEBİLİR YAZILIM ALTYAPISI

E-tahsilat sistemi istenildiği gibi geliştirilebilen bir yazılım altyapısına sahip. Firmanızın iş süreçlerine göre modellenebilen bir yapı. Örnek olarak telefon üzerinden tahsilat yapan bir firmasınız. E-tahsilat sistemi IVR entegrasyonuna hemen sahip olabiliyorsunuz. Müşterileriniz telefon üzerinden kredi kartı bilgilerini tuşlayarak ödemelerini kolayca gerçekleştirebiliyorlar.

Bir diğer örnek ise bütün bayileriniz fiziksel posa sahip olmadan müşterilerinden kredi kartı tahsilatı yapabiliyorlar. Alınan her ödeme firmanızın kasasına süpürülüyor. Sizlerde bayilerinizin cari hesabından alınan bu ödemeleri düşebiliyorsunuz.

4. KESİNTİSİZ HİZMET AYRICALIĞI

E-tahsilat sistemine Türkiye’de bulunan 19 bankanın sanal pos entegrasyonu sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. E-tahsilat sistemi ile internette online kredi kartı tahsilatı yapabiliyorsunuz ancak bu sistemin en can alıcı noktası kesintisiz bir şekilde tahsilatlarınızı almaya devam etmenizi sağlaması. Bankalarda yapılan herhangi bir güncelleme özel yazılım ve AR-Ge ekibi sayesinde direk olarak sisteme entegre ediliyor. Bu sayede sorunsuzca tahsilat yapmaya devam edebiliyorsunuz.

E-tahsilat sisteminizi kullanabilmeniz için E-tahsilat uzmanları sizlere eğitimler veriyor. Bu eğitimlerin yanı sıra yaşanılacak en ufak bir sorunun anında ortadan kaldırılabilmesi için telefon ve mail üzerinden kesintisiz destek hizmeti veriliyor.

5. GÜVENLİ ALTYAPI

E-tahsilat sistemlerinde 128 Bit SSL şifreleme sistemi kullanılmakta, işlemler 3D secure güvenlik seviyesinde gerçekleştirilebilmektedir. Programların çalıştığı sunucular 3 katmanlı güvenlik yapısı ile korunmakta ve 3 katmanlı yedekleme yapılmaktadır. Ayrıca tekrarlı ödeme özellikli ürünlerimiz PCI DSS uyumlu güvenli ortamlarda çalışmaktadır.

Kısaca özetlemek gerekirse hem firmanıza yakışır bir ödeme sistemine sahip olabilmek, hem nakit akışınızı düzene sokabilmek, hem de muhasebe ve finans departmanlarında yaşanan sorunları ortadan kaldırabilmek istiyorsanız E-tahsilat sistemi sizler için biçilmiş bir kaftan…

İlgili Yazılar


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Merhaba. Bayi ödeme ağı oluşturmak istiyoruz. Tüm bayilerimizin bizlere kredi kartı ile ödeme yapabilmeleri ve ERP programımız ile entegre bir şekilde çalışarak cari hesaplarından yaptıkları ödemelerin düşmesi çok önemli. Bu sistem isteklerimizi karşılar mı nasıl bir yol izlemeliyiz ?

    1. Tuncay Bey merhaba;
      Tabi ki. E-tahsilat sisteminin bir diğer fonksiyonu da bayi tahsilat sistemi yani bayi ödeme ağının oluşturulabilmesidir. ERP programları ile tam entegre çalışan e-tahsilat sistemi sayesinde bütün bayilerinizi sisteme tanımlayabilir ve kredi kartları ile sizlere online ödeme yapmalarını sağlayabilirsiniz. Alınan ödemeler bayilerinizin cari hesaplarından otomatik bir şekilde düşülebilmektedir.
      Selamlar.

Son Yazılanlar

El freni nasıl çekilir?

El freni nasıl çekilir? El freni nasıl çekilir bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Videolu anlatım Hemen...

Araba benzinli mi, dizel mi nasıl anlaşılır?

Araba benzinli mi, dizel mi nasıl anlaşılır? Araba benzinli mi, dizel mi nasıl anlaşılır bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir...

Arabanın silecek suyu nereye konur?

Arabanın silecek suyu nereye konur? Arabanın silecek suyu nereye konur bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Videolu...

Lastik hava basıncı fazla olursa ne olur?

Lastik hava basıncı fazla olursa ne olur? Lastik hava basıncı fazla olursa ne olur bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir...

Lastik hava basıncı kaç olmalı?

Lastik hava basıncı kaç olmalı? Lastik hava basıncı kaç olmalı bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Videolu...

Lastiğe hava nasıl basılır?

Lastiğe hava nasıl basılır? Lastiğe hava nasıl basılır bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Videolu anlatım Hemen...

Doğru ayna ayarı nasıl olmalı?

Doğru ayna ayarı nasıl olmalı? Doğru ayna ayarı nasıl olmalıdır bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Videolu...

UZEM

Ulusal zehir danışma merkezi Ulusal zehir danışma merkezi'nin kısaltması UZEM'dir. UZEM UZEM yani ulusal zehir danışma merkezi destek hattının numarası...