E-tahsilat nedir ?

Bana son günlerde sıkça sorulan soruların başında “E-tahsilat nedir?” gelmektedir. Gerek sosyal medya hesaplarım üzerinden yapmış olduğum paylaşımlar gerekse de bu kelimeyi hemen hemen her gün telaffuz etmemden dolayı çevremdekiler üzerinde merak konusu olmuştur bu sorunun cevabı. Hem herkesin bu makalem aracılığı ile E-tahsilat’ın ne olduğunu öğrenebilmeleri hem de “E-tahsilat nedir?” sorusunu tüm detayları ile cevaplayabilmek için bu makalemi yazmaya karar verdim.

e-tahsilat
E-tahsilat

E-TAHSİLAT NEDİR ?

E-tahsilat’ın açılımı elektronik tahsilattır. İlk defa çalışmakta olduğum Eçözüm Bilgi Teknolojileri A.Ş. tarafından 2007 yılında geliştirilmiştir. E-tahsilat aslından bir yazılım sistemidir. İnternette kredi kartlarından online ödeme alınabilmesi (online tahsilat yapılabilmesi) için uzman yazılım, mühendis ve teknisyen kadroları tarafından geliştirilmiştir. Kısacası tahsilatın E (Elektronik) halidir. E-tahsilat sistemi kullanan firmalar, bayileri, müşteri, alt bayileri, üyeleri kısacası ödeme yapması gereken herkesten internet üzerinde sorunsuzca tahsilat yapabilmektedirler.

E-TAHSİLAT NASIL DOĞDU ?

Türkiye’de kredi kartı kullanım sayısı her geçen gün hız ve hız artmaktadır. Bu hızlı artış işletme ve kurumların bu konuda çözüm ihtiyaçlarını ortaya koymuştur. Bu ihtiyacı yakından takip eden Eçözüm Bilgi Teknolojileri A.Ş. AR-GE ekibi tarafından E-tahsilat sistemleri geliştirilmiştir. Şu anda ise 1000’in üzerinde firma tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

Buraya kadar az da olsa bir fikir sahibi olduğunuzu umuyorum. Ancak şimdi kendimi firma sahibi olan sizlerin yerine koyarak anlatmaya çalışacağım. İlk örneğim bayisi olan firmalar, distribütörler için olsun. Firmamın ismini hemen PUZGY LTD. ŞTİ. olarak koymakla başlayayım. Örneğimdeki her cümlem röportaj yapmış olduğum ve görüşlerini birebir dinlediğim referanslarımızdan özetle sizlere akratılmaktadır.

PUZGY LTD. ŞTİ. ÖRNEĞİ

Ben 200 tana bayisi olan ve aynı zamanda bayilerimin de alt bayileri olan tedarikçi bir firma sahibiyim. Ürün tedarik ediyorum bütün bayilerime. En büyük sıkıntım ise tahsilatları yapamamak ya da zamanında tahsilatları alamamak. Bununla birlikte sürekli muhasebe ve finans departmanımda sıkıntılar ile karşılaşıyorum. Cari hesaplarım karışıyor, nakit akışım düzende olmadığı için finansal olarak sorunlar yaşıyorum. Bütün bunlarla birlikte 200 alt bayinin ve binlerce alt bayinin ödeme kontrolünü yapabilmem oldukça zor. Havale ya da EFT ile ödeme alındığı sürekli hesapların kontrol edilmesi, yanlış hesaplara ödemeler yapılması, yapılan her ödemenin muhasebe/ERP programlarına işlenmesi aşırı iş gücü ve zaman kaybı. Üstelik nakit ödeme almam ya da kredi kartı ile ödeme yapacak olan bayilerimi sürekli takip edecek bir çok çalışana ihtiyacım var. Ürün göndermeme rağmen tahsilat yapılamayan, iletişim sorunları yaşanan bayilerimide yaşadığım sorunlara ekleyince tahsilat yapmak adeta bir işkenceye dönüşebiliyor.

İşte E-tahsilat tam olarak bu noktada devreye giriyor. Sizlerin nakit akışınızı düzene sokabilmeniz, aşırı iş gücü ve zaman kayıplarından kurtulmanız ve minimum hata ile zamanında tahsilat yapabilmeniz için geliştirilmiş bir yazılım sistemi. Yukarıdaki sorunları yaşayan PUZGY LTD. ŞTİ.’nin sahibi Serhat Sağlam e-tahsilat sistemlerini kullanmaya başladıktan sonra neler yaşanıyor anlatmaya başlayayım hemen.

E-TAHSİLAT SİSTEMİNE GEÇİŞ

PUZGY LTD. ŞTİ. e-tahsilat sistemini kullanmaya başladığında öncelikle ona özel bir alan adı (ödeme sayfasına giriş yapılan domain ismi) alınıyor ya da alt bir alan adı alınıyor. Örnek olarak PUZGY LTD. ŞTİ.’nin sahip olduğu bir alan adı var ve puzgy.com. Ödeme/tahsilat sayfasının adı ise tahsilat.puzgy.com ya da odeme.puzgy.com oluyor. Tabi dilerse PUZGY LTD. ŞTİ.’nin sahibi puzgytahsilat.com puzgyodeme.com tarzında da alan adları alabiliyor. Alan adı alındıktan sonra ise bu sayfalarda kurulan e-tahsilat sistemi uluslararası güvenlik önlemleri ile donatılmış olan sunucularda barındırılmaya başlanıyor. PCI DSS standartlarında güvenlik önlemleri alınıyor. Bu işlemler gerçekleştirildikten sonra 256bit SSL şifreleme sistemleri ile sistem koruma altına alınıyor. Son işlem olarak sahip olunan ya da bankalara başvuru yaparak alınacak olan sanal posların kurulumu gerçekleştiriliyor. Başvurular hakkında bilgi sahibi olabilmek için Sanal Pos Başvurusu Nasıl Yapılır konu başlıklı makalemi okumanızı tavsiye ederim.

Bütün bu işlemler 1 iş günü içerisinde anahtar teslim olarak sizlere sunuluyor. Artık PUZGY LTD. ŞTİ’nin online tahsilat sistemi hazır. İster bayilerinden, isterse alt bayilerinden isterse de son kullanıcılarından internette güvenli ortamlarda kredi kartı tahsilatı yapabiliyor. Peki bu sistemin ayrıcalığı sadece kredi kartı tahsilatı yapılabilmesi mi ? Tabi ki değil PUZGY LTD. ŞTİ.’Nin sahip olduğu ayrıcalıkları hemen anlatayım.

E-TAHSİLAT SİSTEMİNİN AYRICALIKLARI

E-tahsilat sistemini kullanan firmalar aşağıdaki ayrıcalıklara ve diledikleri dahilde istedikleri geliştirmelere sahip olabiliyorlar.

  • Türkiye’de bulunan 19 bankanın sanal pos entegrasyonu yapılabiliyor.
  • Kredi kartlarından tek çekim, taksitli, tekrarlı (periyodik), dövizli ve dövize endeksli çekim yapılabiliyor.
  • Alınan bütün ödemeler firmanın sahip olduğu sanal posun bağlı bulunduğu kendi hesabına aktarılıyor.
  • E-tahsilat sisteminin özel bir yönetim paneli mevcut. Alınan her ödeme an ve an takip edilebiliyor. Örneğin bugün ne kadar ödeme alınmış, bundan 1 yıl önce alınan ödemelerin bilgileri neler saniyeler içerisinde listelenebiliyor.
  • Banka bazlı, bayi bazlı ödeme raporları çıkartılabiliyor. Bütün istatistiksel raporlar export edilebildiği gibi grafiksel olarak takipleri gerçekleştirilebiliyor.
  • Muhasebe ve cari entegrasyonu gerçekleştirilebiliyor. Yapılan entgrasyonlar sayesinde alınan her ödeme otomatik olarak kullanılan muhasebe/ERP programına aktarılabiliyor. Bu sayede aşırı iş gücü, zaman kayıpları ve hataların önüne geçilmiş oluyor.

Ayrıcalıklara devam edeceğim ama burada araya girmek istiyorum. E-tahsilat sisteminin en güzel özelliği bayilerin aldıkları ödemelerin direk ana firma hesabına geçebilmesi. Örnek olarak bayinize sürekli mal gönderimi yaptığınızı ve carisinin biriktiğini düşünelim. Bayiniz alt bayilerden ya da son kullanıcılardan kredi kartı ile ödeme aldığı zaman otomatik olarak cari hesabından düşebiliyor. Bazı bayileriniz çak almakta, nakit ödeme yapmakta zorlanabilir ya da zamanında ödeme yapamayabilir. Ancak onlara online kredi kartı ile satış imkanı sunduğunuz için kredi kartlarından aldığı tüm ödemelerin sizlerin hesabınıza süpürülmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu sayede açık hesapların kapatılması oldukça kolay olmakta ve firmaya nakit akışı sağlanarak finansal açıdan ciddi anlamda olumlu etki yaratılmaktadır. Bu noktada sizlerle yapmış olduğum bir röportajı paylaşmak istiyorum. MAPAŞ Hırdavat İthalat ve Pazarlama A.Ş.’nin Genel Müdürü V. Vedat Mori’ye bu makalem aracılığı ile tekrar teşekkür ederim.

  • E-mail ya da SMS gönderimi yapılarak otomatik bir şekilde tahsilat yapılması sağlanabiliyor. Örneğin ödeme yapması gereken 20 bayiniz mevcut. Onlara toplu bir şekilde SMS ya da E-mail gönderimi yapabiliyorsunuz. SMS ve E-mail içeriğinde bulunan linke tıklandığında otomatik olarak ödenmesi gereken tutar ödeme sayfası ile birlikte bayinizin karşısına geliyor. Oda ister cep telefonu üzerinden, isterse bilgisayarından isterse de benzeri internete bağlanabilen cihazlardan saniyeler içerisinde kredi kartı ile ödemesini gerçekleştirebiliyor.
  • Havale, EFT ya da mail order ile yanlış bir ödeme alındığında onu iptal etmek ya da geri iade etmek oldukça zordur. Bankalarla iletişime, bayi ile son kullanıcı ile sürekli iletişime geçilmesi gerekir. Ancak e-tahsilat sisteminde bu işlemi yapmak sadece bir kaç saniye almaktadır. Online iptal/iade butonu ile yanlış yapılan herhangi bir ödeme direk olarak iptal edilebilmektedir.
  • Sistem uluslararası güvenlik önlemleri ile donatılmış durumda. Bu sayede sorunsuz ve kesintisiz bir şekilde ödeme sisteminiz çalışıyor. Ödeme sistemlerinin dakikalık dahi kesintileri kabul edilemez. Bununla birlikte 3D Secure sanal pos kurulumu da yapılabildiği için şifre ile doğrulama güvenlikli ödeme alınabiliyor.

Tam bu noktada tekrar araya girmek istiyorum. BPET Genel Müdürü Yardımcısı Alpay SiREK ile bir röportaj yapmıştım. Kendilerinin söylediği bir söz beni gerçekten çok etkilemişti. E-tahsilat sistemi ile firmanıza yakışır bir ödeme sistemine sahip oluyorsunuz. Eskiden geeneksel tahsilat yöntemleri olan havale/EFT, çek ile tahsilat, mail order ile tahsilat tekniklerini kullanırdık. Devamını hemen aşağıdaki videoda. İzlemenizi kesinlikle tavsiye ederim.

E-tahsilat nedir ve sağlamış olduğu ayrıcalıklar nelerdir bazı örnekler ve röportajlarım aracılığı ile açıklamaya çalıştım. Ancak sayılamayacak o kadar fazla ayrıcalığı mevcut ki. Diğer bütün özellikler için 0212 256 60 00’ı arayabilir. E-tahsilat uzmanlarımıza iletişim geçerek gerek aklınıza soruları sorabilir gerekse de E-tahsilat sisteminin tüm detayları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Hemen aşağıda bulunan yorum alanını kullanarak da bana dilediğiniz soruyu sorabilirsiniz.

E-tahsilat: http://www.e-tahsilat.com.tr

İlgili Yazılar


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılanlar

UZEM

Ulusal zehir danışma merkezi Ulusal zehir danışma merkezi'nin kısaltması UZEM'dir. UZEM UZEM yani ulusal zehir danışma merkezi destek hattının numarası...

BEKO’nun açılımı nedir?

Beko'nun açılımı Bekonun açılımı: Bejerano ile KOÇ Holding'in kurmak istediği ortaklık sonucu, her iki şirketin, baş iki harflerinin birleşimi. BEKO'nun...

Samsung telefonlarda uygulama nasıl gizlenir

Samsung uygulama gizleme Samsung akıllı telefonlarda uygulama nasıl gizlenir bu makalemde detaylı bir şekilde anlatmaya çalışıyorum. Ayarlar bölümüne tıklıyoruzArama kısmına...

Uçak kaç km hızla kalkar?

Uçak kaç km hızlar kalkar? Uçaklar 240-285 km/sa hızla kalkarlar. https://youtu.be/aeiMLVQCRZc Uçak kalkış anı Uçaklar ne kadar hızla gider? Uçaklar...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ne zaman kuruldu?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ne zaman kuruldu? Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Devlet Meteoroloji İşleri Umum Müdürlüğü adı ile 10 Şubat 1937 tarihinde...

Ziraat Bankası ATM’den trafik cezası ödeme

Ziraat Bankası ATM'den trafik cezası ödeme Ziraat Bankası ATM'den trafik cezası ödeme istiyorsanız eğer hemen aşağıda paylaşmış olduğumuz videodaki adımları...

Kara kaş gözlerin elmas şarkısının sözlerini kim yazdı?

O şarkının sözleri kime ait? Motosikletimi çok dikkatli kullanırım normalde. Ama o gün son seste açtığım kulaklığımda çalan şarkının sözlerine...

Resmi hizmete mahsustur ne demek

3 kural ihlali Saatte 70 km/s hız kuralına uymadı. Kırmızı ışıkta geçti. Yayaya yol vermedi. 3 kural ihlalini görmeme sebep...